Αγιά Σοφιά: Χαστούκι στην Τουρκία για τη μετατροπή σε τζαμί από την UNESCO 

Ικανοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την απόφαση

Απόφαση για την Αγιά Σοφιά που ικανοποιεί την Ελλάδα σχετικά με τη μετατροπή της από την Τουρκία σε μουσουλμανικό τέμενος, όπως επίσης και για τη Μονή της Χώρας, υιοθετήθηκε κατά την 44η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αγιά Σοφιά: Απάντηση Δένδια σε ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για νέο γύρο διαβημάτων

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η απόφαση για τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη (την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας) κρίνεται ικανοποιητική για την Ελλάδα, καθώς ανταποκρίνεται στις βασικές της επιδιώξεις. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει την βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.  

Αγιά Σοφιά: Εικόνες εγκατάλειψης έναν χρόνο μετά τη μετατροπή της σε τζαμί

Η απόφαση εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία της  UNESCO για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν  στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία. 

Τέλος, η απόφαση, ζητάει από την Τουρκία να καταθέσει  στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.  

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, η Ελλάδα μετέχει ως παρατηρητής (έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο).

Δένδιας: Ουδείς ανέχεται την τουρκική παραβατικότητα - Ούτε ο ΟΗΕ και η ΕΕ

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επίσης αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών σε στενό συντονισμό με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προέβησαν σε φιλικές κρούσεις προς τα κράτη μέλη της εν λόγω Επιτροπής με σκοπό αφενός να επιτευχθεί θετικό για την χώρα μας λεκτικό, και αφετέρου να αντικρουστούν αντίστοιχες προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία επίσης προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να αποφύγει την υιοθέτηση του λεκτικού αυτού. Αναφέρουν ακόμα ότι καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες της Ελλάδας διαδραμάτισε η Αίγυπτος, ενώ επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει εκτενώς το ζήτημα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και άλλους Υπουργούς φιλικών προς την Ελλάδα κρατών.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top