Αγιά Σοφιά: Απάντηση Δένδια σε ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για νέο γύρο διαβημάτων

Βολές κατά της Τουρκίας και σε συνέδριο για τις σχέσεις Ισλάμ – Ελλάδας  

Αγιά Σοφιά

Γραπτή απάντηση στη Βουλή από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της μετατροπής της σε τζαμί. 

Αγία Σοφία: Το σόου του Ερντογάν με φωτορυθμικά και επιγραφή «1453»

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας, απαντώντας  σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνικές ενέργειες στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας,  αφού αναφέρει λεπτομερώς τις ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική πλευρά μέχρι τώρα, υπογραμμίζει ότι: 

Αγιά Σοφιά: Εικόνες εγκατάλειψης έναν χρόνο μετά τη μετατροπή της σε τζαμί

«Εν όψει της σύγκλησης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς τον προσεχή Ιούλιο τρέχοντος έτους, συνεχίζονται οι άοκνες προσπάθειες ανάδειξης του ζητήματος με την ίδια ένταση και νέο γύρο διαβημάτων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα στην ανάγκη να προστατευθούν τα εμβληματικά μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, από πολιτικούς καιροσκοπισμούς, τονίζοντας ότι είναι επείγουσα και αναγκαία η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς των μνημείων, καθώς εκφράζει τη μοναδική οικουμενική αξία τους ως σύμβολα διαθρησκειακής και ειρηνικής συνύπαρξης λαών, μακριά από πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές». 

Δένδιας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς: Δεν συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη αποφάσεις της Τουρκίας για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας       

Βολές κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας αλλά και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, εξαπέλυσε ο Έλληνας  Υπουργός Εξωτερικών και στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του  στην έναρξη εργασιών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμικής Κληρονομιάς, με θέμα «Ελληνισμός και Ισλαμικός Πολιτισμός. Οι θετικές πτυχές της αλληλεπίδρασης και οι προοπτικές της».

Δένδιας για Κυπριακό: Είμαστε στo χειρότερο σημείο από το 1974

Στον χαιρετισμό ο Υπουργός επισήμανε τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ του Ελληνικού και του Ισλαμικού πολιτισμού, μέσω των διαχρονικών επαφών και αλληλεπιδράσεων και αναφέρθηκε στις «θρησκευτικές παραδόσεις που  αποτελούν έμπνευση για μια δημιουργική και ειρηνική συνύπαρξη, επωφελή για όλους τους λαούς της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής». 

 

Ο χαιρετισμός Ν. Δένδια στο 2ο Διεθνές Συνέδρίο Πολιτισμικής Κληρονομιάς 

Πρόσθεσε όμως όσον αφορά την Τουρκία:

«Στην προσπάθεια αυτή δεν συμβάλλουν δυστυχώς αποφάσεις όπως αυτές της μετατροπής σε τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, δύο διαχρονικών συμβόλων της συνύπαρξης λαών, πολιτισμών και θρησκειών, που έχουν χαρακτηρισθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top