Συνάντηση Δένδια με τους ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας και Μαυροβουνίου

Στα πλαίσια του Ντουμπρόβνικ Φόρουμ

Ρεπορτάζ του Πέτρου Μποτσαράκου για τα εθνικά θέματα και τις δηλώσει του Νίκου Δένδια. Βίντεο: Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Josip Brkić, στο περιθώριο του Ντουμπρόβνικ Φόρουμ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, γνωστοποιείται πως ο Βόσνιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη δωρεά σε εμβόλια.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε επίσης και με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Μίροσλαβ Λάιτσακ. «Εξετάσαμε ζητήματα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τις πρόσφατες εξελίξεις στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας» έγραψε στο Twitter ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Συνάντηση Ν. Δένδια με Μπ. Οσμάνι

Με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο περιθώριο του Ντουμπρόβνικ Φόρουμ.

«Τόνισα ότι η συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών και των σχέσεων ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας με τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Στενές οι σχέσεις Ελλάδας - Μαυροβουνίου

Στο περιθώριο του Ντουμπρόβνικ Φόρουμ, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Τζόρτζε Ραντούλοβιτς, με τον οποίο συζήτησε για τις στενές σχέσεις Ελλάδας-Μαυροβουνίου.

«Επανέλαβα την ισχυρή στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής του Μαυροβουνίου. Συζητήσαμε επίσης τις προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τις προσπάθειες επίλυσής τους σε ευρωπαϊκό πλαίσιο» αναφέρει στο Twitter ο Ν. Δένδιας.

Δήλωση του Νίκου Δένδια μετά το Ντουμπρόβνικ Φόρουμ

«Είχα σήμερα την ευκαιρία, εδώ στο Ντουμπρόβνικ, να συναντηθώ με τους συναδέλφους μου σχεδόν όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και να συζητήσουμε καταρχήν για την ευρωπαϊκή προοπτική τους, αλλά και επίσης για τους κινδύνους τους οποίους μπορεί να περιέχει η επιβλαβής απόπειρα τρίτων χωρών να έχουν επιρροή στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων.
 
Από εκεί και πέρα, επίσης, είχα την ευκαιρία να συζητήσω ειδικά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας τα ζητήματα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και να του υπογραμμίσω την ανάγκη της πιστής εφαρμογής της, ιδίως στα θέματα που αφορούν στην ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας.
 
Τέλος, συναντήθηκα και με τους ομολόγους μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν εδώ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, και βεβαίως συζητήσαμε για το πώς θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top