Ν. Δένδιας: Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις σχέσεις μας με την Τουρκία 

«Έσπασε ο πάγος αλλά η διαφορά μας παραμένει» ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΞ 

Νίκος Δένδιας

Η Ελλάδα δεν τρέφει αυταπάτες σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία διευκρινίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  σε συνέντευξή του στη Real News. 

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής

Σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο και τις δικές του επαφές του με τον Τούρκο ομόλογό του,  αναφέρει ότι επέτρεψαν «να σπάσει ο πάγος», αλλά δεν επήλθε καμία σημαντική πρόοδος στις σχέσεις μας. «Οι θέσεις μας παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες. Η διαφορά μας υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει: η Τουρκία αρνείται να σεβαστεί τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, των σχέσεων καλής γειτονίας και να αποσύρει την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας» τονίζει  ο Υπουργός Εξωτερικών.  

Συνάντηση «έκπληξη» Δένδια - Τσαβούσογλου στη Ρώμη 

Σχετικά με την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ μέσω του αντιπροσώπου της λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά πως «για μία ακόμα φορά η Άγκυρα επαναλαμβάνει τις πάγιες μονομερείς διεκδικήσεις της εναντίον της χώρας μας, τις οποίες απορρίπτουμε στο σύνολό τους», ενώ συμπληρώνει ότι θα απαντηθεί καταλλήλως, ως είθισται. 

Για το Κυπριακό ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι  πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή ενόψει της επετείου της εισβολής, στις 20 Ιουλίου και υπενθυμίζει πως πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ήτοι δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. «Τη θέση αυτή συμμερίζονται όλα τα κράτη του ΟΗΕ, με εξαίρεση την Τουρκία» επισήμανε και σχολίασε ότι «δυστυχώς τόσο η τουρκική στάση όσο και η στάση της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας».

Δένδιας: Κάναμε «όπλο» κατά της Τουρκίας την επιθετικότητά της 

Κριτική στη Γερμανία αλλά και ανακοίνωση ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί σε ομάδα εργασίας για τη Λιβύη από τον ΟΗΕ   

 

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ασκεί κριτική για μία ακόμη φορά στη  Γερμανία,  σχετικά  με την  πρόσφατη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, και τη μη πρόσκληση της Ελλάδας ότι  «η γερμανική πλευρά είχε άλλη άποψη και για τον λόγο αυτό εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας προς το Βερολίνο». Ανακοίνωσε όμως ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη δεν συμμερίζεται απαραίτητα την προσέγγιση αυτή και ότι έχει ενημερώσει, ατύπως, ότι η Ελλάδα πρόκειται να συμπεριληφθεί σε ομάδα εργασίας για ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αναμένεται να συνέλθει εντός των επομένων εβδομάδων. «Αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα συνεχών επαφών, καθώς και της έμπρακτης συνεισφοράς της χώρας μας» δήλωσε.  

Ειδική αναφορά έκανε ο κ.  Δένδιας στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Υπουργική Συνάντηση για τη Συρία, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. «Η συμπερίληψη μας, μαζί με μόνο άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τον εποικοδομητικό ρόλο της χώρας μας, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για τις εξελίξεις στη χώρα αυτή» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.  

Νέο μήνυμα Ν. Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία    

Όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά με τη γνωστή αιρεσιμότητα ενώ επισήμανεότι «θεμελιώδες κριτήριο για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η τήρηση του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας. Το ότι υπήρχαν προβληματικά σημεία στην ίδια τη Συμφωνία είναι γνωστό και η Νέα Δημοκρατία, ως τότε αντιπολίτευση, είχε εκφράσει εγκαίρως την αντίθεσή της επί των συγκεκριμένων άρθρων. Αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τεθεί σε ισχύ και πρέπει να εφαρμόζεται με ορθό τρόπο. Αν και έχουν γίνει αρκετά  βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς».

Euro 2020: Αυστηρό μήνυμα Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία

Διαμήνυσε επίσης ότι  «θα πρέπει να μη γίνονται άστοχες δηλώσεις που προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις στον ελληνικό λαό. Τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων και σίγουρα δεν ενισχύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» και υπενθύμισε ότι  τη θέση αυτή ανέπτυξε στον ομόλογό του κ. Οσμάνι τον περασμένο Ιανουάριο, «όταν και του υπενθύμισα ότι οι πρόγονοι των σημερινών πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας δεν πολέμησαν στα Γαυγάμηλα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top