Πάιατ στο Star: Ελπίζουμε σε ένα ήσυχο καλοκαίρι

«Πηγή λύσεων σε ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα»

«Όλοι ελπίζουμε σε ένα ήσυχο καλοκαίρι», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στην Κατερίνα Τσαμούρη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

O Tζέφρι Πάιατ σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, νοιάζεται για τη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα μας ως «πηγή λύσεων» για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των δυτικών Βαλκανίων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στην πρόταση των ΗΠΑ για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Τι είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ

• Για τη σημασία λιμανιού Αλεξανδρούπολης και αν θα γίνει «νέα Σούδα»

«Η μεγάλη μας άσκηση Defender 21 έδειξε τον κρίσιμο ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως logistic hub για ένοπλες δυνάμεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Η Σούδα είναι μοναδική. Είναι το κόσμημα στο στέμμα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ».

• Για την αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες

«Έχω εμπιστοσύνη στην πρόταση που φέραμε στο τραπέζι, τόσο για τις μελλοντικές φρεγάτες, όσο και για την ενδιάμεση λύση: βάλαμε στο τραπέζι ορισμένες επιλογές, που είναι διαθέσιμες τώρα. Τα US XS αμυντικά πλοία, που είναι πια εκτός στόλου και μπορούν να είναι μέρος της ενδιάμεσης λύσης, και γίνεται συζήτηση για συμπαραγωγή, αλλά και για αναβάθμιση, των φρεγατών ΜΕΚΟ».

• Για την επίσκεψη Μπάιντεν στις Βρυξέλλες

«Το γεγονός ότι έκανε το πρώτο επίσημο ταξίδι ως Πρόεδρος στην Ευρώπη λέει πολλά για τις προτεραιότητες των ΗΠΑ, για την προσήλωση στις πολυμερείς επαφές με τους Ευρωπαίους Συμμάχους. Οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει. Δεσμευόμαστε για το μέρος ΗΠΑ-Ελλάδας αυτής της σχέσης».

• Για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή

«Η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στα Δ. Βαλκάνια αλλά και στην Αν. Μεσόγειο, μια στρατηγικά σημαντική περιοχή όπου αντιμετωπίζουμε αντιπάλους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν αντιμετωπίζεται ως πηγή προβλημάτων αλλά ως πηγή λύσεων.

• Για τους τομείς προτεραιότητας ώστε να πάει η διμερής σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας σε νέο επίπεδο

«Κυρίως ο τομέας της αμυντικής σχέσης. Ο Biden ξέρει την Ελλάδα, νοιάζεται για τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top