Στο «φρούριο» του Έβρου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς 

Επιφυλάξεις στην ΕΕ για το ηχητικό κανόνι  

Σε φρούριο έχει μετατραπεί ο Έβρος από τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που κλείνουν την πόρτα στην παράνομη μετανάστευση με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. To διαπίστωσε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη συνοριακή περιοχή. Σε αυτήν ξεχωρίζει το ηχητικό «κανόνι», που προκαλεί όμως επιφυλάξεις σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ηχητικό κανόνι Έβρος

Το ηχητικό κανόνι στην περιοχή του Έβρου 

Το ηχητικό «κανόνι» ρίχνει πανίσχυρες δέσμες ήχου  σε όποια κατεύθυνση χρειάζεται, για να αποτρέψει όσους θα ήθελαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα στον Εβρο.

 «Κύριος στόχος μας  είναι να αποτρέψουμε την είσοδο παράνομων μεταναστών στην χώρα, για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό» δήλωσε στη  DW ο Δημοσθένης Καμαργιός, από τη συνοριοφυλακή.

Η Ελλάδα καλείται να δώσει εξηγήσεις για τα «ηχητικά κανόνια» στον Έβρο 

Ηχητικό κανόνι και συστήματα παρακολούθησης

Ο σιδερένιος φράχτης ήταν η αρχή. Ο  Έβρος έγινε φρούριο με σύγχρονα  μέσα.  Πύργοι παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας και νυχτερινής όρασης συλλέγουν δεδομένα και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζουν ύποπτες κινήσεις πολύ πριν φτάσουν  πάνω στα σύνορα οι μεταναστευτικές ροές. Όσο για το ηχοβολιστικό, παρότι μικρό στο μάτι φτάνει σε ένταση τη μηχανή ενός αεροσκάφους 

Στην Κω Σχοινάς και Μηταράκης - Επισκέφτηκαν τη νέα δομή φιλοξενίας

Κατά την περιπολία στα σύνορα, με τις δυνάμεις της Frontex και  Έλληνες συνοριοφύλακες, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε με τον Έλληνα αλλά και με  τον Τούρκο φρουρό στη γέφυρα του Έβρου, στέλνοντας  ένα σαφές μήνυμα: «Είναι ένα σύνορο ευρωπαϊκό, είναι ένα σύνορο το οποίο θα φυλάσσεται, αλλά και ένα σύνορο το οποίο θα συμβολίζει τις ευρωπαϊκές αξίες». 

Έβρος: Ο αγώνας που δίνουν καθημερινά οι Έλληνες συνοριοφύλακες

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πάντως  ότι  το ηχητικό κανόνι δεν χρηματοδοτήθηκε από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και ότι  βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να διευκρινιστεί  η χρήση του. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top