Eμβολιασμός 25-29 ετών και με Pfizer-Moderna από την επόμενη εβδομάδα

Το ραντεβού για το εμβόλιο αλλάζει μόνο μία φορά αν είναι κάποιος διακοπές

Όσον αφορά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δεδομένου ότι μπορεί κάποιος τότε να βρίσκεται σε διακοπές ή στη θερινή του κατοικία, θα μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία ή το εμβολιαστικό κέντρο μία φορά

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπορούν να εμβολιάζονται και με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna οι νέοι ηλικίας 25 έως 29 ετών.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ήδη εμβολιάζεται με Johnson & Johnson, όπως και οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο Mega, μετά από λίγες ημέρες θα έχει τη δυνατότητα εμβολιασμού με τα εμβόλια mRNA και η ηλικιακή ομάδα των 18 έως 24 ετών.

Εμβολιασμός 18-29 ετών και με τα εμβόλια Pfizer - Moderna

Όσον αφορά τη δεύτερη δόση, δεδομένου ότι μπορεί κάποιος τότε να βρίσκεται σε διακοπές θα μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία ή το εμβολιαστικό κέντρο μία φορά.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

«Στη δεύτερη φορά υπάρχει ένας αποκλεισμός 15 ημερών», διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό: Πώς θα ελέγχονται τα πλαστά

Το Eυρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Με αυτό θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα οι Ευρωπαίοι πολίτες εντός της ΕΕ.

Η εφαρμογή του, ωστόσο, ήδη έχει ξεκινήσει καθώς οχτώ χώρες, που είναι σε ετοιμότητα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, εφαρμόζουν ήδη το – λεγόμενο – green pass. «Μέσα στον Ιούνιο θα προστίθενται και άλλες χώρες», είπε ο κ. Γεωργαντάς. 

Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο είτε σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή (στο κινητό ή στο tablet). Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις κύριες πληροφορίες.

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Άνοιξε η πλατφόρμα – Πώς το εκδίδουμε

Το σύστημα θα ισχύει για 12 μήνες. Θα τεθεί σε εφαρμογή σε όλες τις 27 χώρες της ΕΕ, στην Ισλανδία, στη Νορβηγία και στο Λιχτενστάιν και θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη.

Όσον αφορά το αν δεχόμαστε τουρίστες που έχουν κάνει το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο, ο υφυπουργός είπε ότι: «Το πράσινο πιστοποιητικό αφορά μόνο στους Ευρωπαίους πολίτες. Για όποιον θέλει να ταξιδέψει με άλλο εμβόλιο, μπορεί να το κάνει, αλλά νομίζω ότι ζητείται και το αρνητικό τεστ».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν πλαστά πιστοποιητικά, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως η ψηφιακή πύλη θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του εγγράφου, που έχουν οι πολίτες της ΕΕ, δηλαδή θα βεβαιώνει ότι έχει γίνει από επίσημο φορέα της χώρας κατοικίας τους.

Αυτό θα αποκλείσει, όπως είπε, και την πιθανότητα να υπάρξουν πλαστά πιστοποιητικά, καθώς πέρυσι υπήρχε η υποψία ότι ίσως αυτό συνέβαινε από χώρες των Βαλκανίων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top