Μητσοτάκης: Στις σύγχρονες δημοκρατίες δεν έχουν θέση οι διαχωρισμοί

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τους ΛΟΑΤΚΙ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μήνυμα κατά των διακρίσεων, με αφορμή την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τσανσφοβίας, έστειλε ο πρωθυπουργός με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι στις σύγχρονες δημοκρατίες δεν έχουν θέση οι διαχωρισμοί με βάση την καταγωγή, τη θρησκεία ή τoν σεξουαλικό προσανατολισμό.

Όπως τονίζει, τόχος είναι να εκλείψουν οι θλιβερές αιτίες που την καθιέρωσαν και ότι η Πολιτεία μας οφείλει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε τους έκφανση.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Η Ελλάδα του 21ου αιώνα υποδέχεται την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, αγωνιζόμενη να εκλείψουν οι θλιβερές αιτίες που την καθιέρωσαν. Με οριζόντια νομοθετικά μέτρα στην εργασία και σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Με πρωτοβουλίες όπως η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Αλλά και με συμπεριφορές που υπερβαίνουν στερεότυπα και προωθούν τη δημιουργική συνύπαρξη.

Στις σύγχρονες Δημοκρατίες δεν έχουν θέση διαχωρισμοί με βάση την καταγωγή, τη θρησκεία ή τoν σεξουαλικό προσανατολισμό. Ούτε ο 21ος αιώνας ανέχεται τη βία, τις διακρίσεις και τη ρητορική μίσους γύρω από την ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά και την έκφραση φύλου.

Η Πολιτεία μας οφείλει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε τους έκφανση. Αξιοποιώντας παντού τον πλούτο της διαφορετικότητας. Και η κοινωνία μας να προοδεύει. Ξεπερνώντας μισαλλόδοξες αγκυλώσεις και προάγοντας την ανοχή και τη συνεργασία όλων των πολιτών.

Σε αυτόν τον δρόμο βαδίζει, σήμερα, η χώρα. Με τόλμη, με ωριμότητα, αλλά και με ρεαλισμό. Γιατί αυτός είναι ο μόνος που οδηγεί μπροστά τη ζωή και τον καθημερινό πολιτισμό μας».

Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ συναντήθηκε η Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνο, καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών και τα μέλη Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρο Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο».

Η κυρία Σακελλαροπούλου ενημερώθηκε γύρω από το έργο της Επιτροπής και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αποφασιστικότητα να μπει τέλος σε όλων των ειδών τις διακρίσεις που ακόμη και σήμερα υφίστανται στη χώρα μας οι ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες και συνάνθρωποί μας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ μελών της. Σήμερα είναι σειρά και της Ελληνικής Πολιτείας να προχωρήσει, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, στην άρση των όποιων διακρίσεων υπονομεύουν την αρχή της ισονομίας ή περιορίζουν τα δικαιώματα πολιτών λόγω της ταυτότητας φύλου, των χαρακτηριστικών φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Είναι ανάγκη, επίσης, να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων στο περιβάλλον του σχολείου, καθώς και την προστασία των παιδιών των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών από τον στιγματισμό».

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας, είναι μια αφορμή να επανεπιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας ότι η προστασία, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της διαφορετικότητας, αποτελούν ηθικό χρέος κάθε δημοκρατικού κράτους. Η αταλάντευτη προσήλωση σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, που ενθαρρύνει και στηρίζει το οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή και την αγάπη, είναι όχι μόνο καθήκον, αλλά και κατάκτηση όλων μας», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top