Φορολογικές δηλώσεις: «Ανάσα» για 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Τέσσερις ρυθμίσεις για όσους επλήγησαν από την πανδημία

Σπίτι ακίνητα

Σημαντική ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν πληγεί από την πανδημία, δίνουν τέσσερις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα.

Συγκεκριμένα:

Απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης 

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν λόγω της πανδημίας, εφόσον υπέβαλαν έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID στο σύστημα TAXISnet. Για να γλιτώσουν από τα τεκμήρια θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τρεις προϋποθέσεις:

•    Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν βάσει τεκμηρίων.

•    Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.

•    Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Ανείσπρακτα ενοίκια

Με μια απλή εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιήσουν στους ενοικιαστές τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν φέτος από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020.

Η ρύθμιση αυτή αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν να κουρέψουν κατά 40% τα ενοίκια και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων

Εισφορά αλληλεγγύης

Τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών απαλλάσσονται φέτος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία μέχρι πέρυσι υπολογιζόταν κλιμακωτά, με συντελεστές 2,2% έως 10%, επί του συνολικού ετήσιου ατομικού φορολογητέου εισοδήματος κάθε φορολογουμένου, εφόσον το εισόδημα αυτό είναι μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ.

Εκπτωση για ανακαίνιση

Eκπτωση φόρου έως και 1.600 ευρώ θα δουν στο φετινό «λογαριασμό» της Εφορίας οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2020 προχώρησαν στην ανακαίνιση ή επισκευή του σπιτιού τους.

Με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενεργοποιείται το φορομπόνους 40% για  εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top