Πελώνη: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

Ανοίγει τον Ιούνιο ο εμβολιασμός για τους 18-29 ετών

Από τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ηλικιακών ομάδων από 18 έως 24 ετών και από 25 έως 29 ετών.

«Εντός του Ιουνίου – εφόσον επιβεβαιωθούν από τις εταιρίες οι προγραμματισμένες παραδόσεις εμβολίων – εκτιμάται ότι θα ανοίξουν και οι πλατφόρμες εμβολιασμού για τις ηλικιακές ομάδες 25-29 και 18-24», είπε η Αριστοτελία Πελώνη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ήδη, είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα της πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ηλικιακών ομάδων 30 – 44 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Γάμοι και βαφτίσεις από τον Ιούνιο - Τα μέτρα που θα ισχύουν

Η αρχή θα γίνει με την ηλικιακή ομάδα των 40-44 και θα ακολουθήσουν διαδοχικά οι ομάδες των 35-39 και 30-34.

Όσον αφορά τη συζήτηση για προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί, η κυρία Πελώνη είπε πως είναι πρώιμη ακόμη, καθώς δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλο τον πληθυσμό να εμβολιαστεί.

«Ως τα τέλη Ιουνίου η ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους κατοίκους των νησιών»

Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχεδόν 4 εκατ. εμβολιασμοί και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.390.000.

Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως το τέλος Μαΐου. 

«Για τα υπόλοιπα 19 μεγαλύτερα νησιά μας -με εξαίρεση την Κρήτη- μπαίνει σε εφαρμογή η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» με στόχο τον εμβολιασμό όλων των μονίμων κατοίκων τους ηλικίας 18 και άνω, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι το τέλος Ιουνίου», σημείωσε.

«Απόφαση της Επιτροπής το ένα self test την εβδομάδα στα σχολεία»

Από τη Δευτέρα 17/5 θα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά εβδομαδιαίως, αντί για δύο, που ισχύει σήμερα, για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Self tests και στα σούπερ μάρκετ

Όπως είπε η κυρία Πελώνη, η μείωση ήταν εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

«Προχωρούμε στη νέα κανονικότητα»

«Μπορούμε μάλιστα να είμαστε βέβαιοι πως καθώς θα υποχωρεί η παγκόσμια καταιγίδα και θα προχωρούμε στη νέα κανονικότητα θα ξεκινά για τη χώρα μας μια νέα περίοδος δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας και συλλογικής ανάτασης της κοινωνίας», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Από αύριο, 14 Μαΐου, γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα, όπως τόνισε, στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς ανοίγουν ο τουρισμός και τα μουσεία.

Παράλληλα, μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 και καταργούνται τα μηνύματα στο 13033 και 13032.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για τουρισμό

Από την Παρασκευή 14 Μαΐου θα επιτρέπονται - με συγκεκριμένες προϋποθέσεις - οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Για τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε βεβαίωσης νόσησης, που θα ισχύει μετά τους δύο έως 9 μήνες μετά.

Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.

Επεσήμανε μάλιστα πως σήμερα το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top