Διπλό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Για διείσδυση στα Βαλκάνια και Κύπρο  

Τι είπε για την Άγκυρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ στη συνάντηση με ΥΠΕΞ Μαυροβουνίου

To video του μεσημβρινού δελτίου του Star για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το διπλό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία  

Ο Νίκος Δένδιας σε συνάντηση με τον Μαυροβούνιο ομόλογο του έστειλε διπλό μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία να εγκαταλείψει τα σχέδια για λύση με δυο κράτη στην Κύπρο και να αφήσει κατά μέρος τα νεοθωμανικά παιχνίδια στην περιοχή.

Δένδιας με Μαυροβούνιο ΥΠΕΞ

Ο Νίκος Δένδιας στην υποδοχή του Μαυροβούνιου ΥΠΕΞ στην Αθήνα 

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του χθες στον Alpha,  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε άψογους τους χειρισμούς Δένδια στις δηλώσεις με τον Τσαβούσογλου και προανήγγειλε συνάντηση με τον Ερντογάν.

Mητσοτάκης: Άψογος ο χειρισμός Δένδια στο επεισόδιο με Τσαβούσογλου


«Αυτό που θα οδηγήσει τα Δυτικά Βαλκάνια στον 21ο αιώνα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική, οι ευρωπαϊκές αξίες, η συνεννόηση και η καλή γειτονία», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Τζόρτζε Ραντούλοβιτς, στην Αθήνα.

 

«Θεωρούμε τα Δυτικά Βαλκάνια ως περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος, ως περιοχή που υπάρχουν πολλές φιλικές χώρες. Ανησυχούμε πάντα όταν βλέπουμε άλλες χώρες με διαφορετικές, όχι ευρωπαϊκές και όχι φιλικές στην περιοχή μας ατζέντες, να προσπαθούν να σφετεριστούν την παρουσία τους στις χώρες αυτές, επιχειρώντας αναβίωση περασμένων αυτοκρατοριών και μεγαλείων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ. 

Νέο μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Απαραίτητος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου

Σχετικά με την επικείμενη άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θεωρεί ότι δηλώσεις που προέρχονται από την Τουρκία περί "λύσης δύο κρατών" ή "Συνομοσπονδίας" δεν βοηθούν στην επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος στις συζητήσεις που θα αρχίσουν στη Γενεύη την Τρίτη».

Συζητήθηκε ακόμη η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν πολλά περιθώρια, καθώς επίσης τη στρατιωτική συνεργασία.

«Η Ελλάδα είναι περήφανη που από την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2018, έχει αναλάβει την προστασία του εναερίου χώρου του στο πλαίσιο της νατοϊκής σχετικής αποστολής».

Η ενεργειακή ασφάλια και η Σαουδική Αραβία 

Για την ενεργειακή συνεργασία, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη ενεργειακών κόμβων και μέσω της κατασκευής αγωγών, αλλά και τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της ευρύτερης περιοχής, όπως ο TAP και ο κάθετος άξονας Ιονίου - Αδριατικής.

Ελλάδα – Σαουδική Αραβία… συμμαχία! - Ελληνικοί Patriot στη χώρα του Κόλπου

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένας από τους λόγους της περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεών μας με τις χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να καθιερωθεί ένα ετήσιο βραβείο με το όνομα Βάσος Μαυροβουνιώτης, ο Μαυροβούνιος που πολέμησε και τραυματίστηκε για την ελληνική ανεξαρτησία, που θα αποδίδεται στους Μαυροβούνιους φοιτητές των ελληνικών στρατιωτικών σχολών.

ΥΠΕΞ Μαυροβουνίου: Η Ελλάδα επιβεβαιωμένος εταίρος και φίλος των Δυτικών Βαλκανίων

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Τζόρτζε Ραντούλοβιτς, υπογράμμισε πως η επίσκεψη στη σύμμαχο και φιλική Ελλάδα είναι επιβεβαίωση εξαιρετικών διμερών σχέσεων και ευχαρίστησε τη χώρα για τη συνεχόμενη πολιτική στήριξη στο Μαυροβούνιο στον ευρωπαϊκό του δρόμο.

«Εδώ στην Ελλάδα ξεκίνησε το ευρωπαϊκό όνειρο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πριν 18 χρόνια στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε και πρόσθεσε πως από τότε οι χώρες αυτές ονειρεύονται και ελπίζουν ότι μία μέρα θα γίνουν μέλη της ΕΕ, καθώς μόνο η Κροατία έγινε μέλος.

Για τις περιφερειακές εξελίξεις, τόνισε ότι «το Μαυροβούνιο παρακολουθεί γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο με μεγάλη προσοχή και στηρίζει μια αξιόπιστη πολιτική λύση μέσα από τον διάλογο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι είναι θετική η ανακοίνωση της ΕΕ για διάσκεψη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top