Επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου: Πώς αντέδρασαν τα κόμματα

Θετικά σχόλια από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Για ορθή αποτύπωση των ελληνικών θέσεων έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος

Θετικά σχόλια απέσπασε από ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής η στάση του Νίκου Δένδια, που έθεσε το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας ευθέως στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως ορθώς ο κ. Δένδιας ανέδειξε τις πάγιες ελληνικές και ευρωπαϊκές θέσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει «την  ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο».

Δένδιας - Τσαβούσογλου: Οι ατάκες που ενόχλησαν – Τι έγινε στο δείπνο

«Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό», αναφέρει.

Για ορθή αποτύπωση των ελληνικών θέσεων έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Σκάι. Ωστόσο, άφησε αιχμές για «έλλειμμα στρατηγικής» της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

Τρία ερωτηματικά έθεσε το Κίνημα Αλλαγής για την κοινή συνέντευξη Δένδια – Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως περιμένει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Αποθεώνει τον Δένδια το ελληνικό twitter - «Ξύλο αλύπητο»

«Πέρα από το αυτονόητο, την διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά την συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά.

Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση ;

Ποιος ήταν ο στόχος ;

Τι συζητήθηκε στις κατ ίδιαν συναντήσεις ;

Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση». αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Αιχμές από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

«Το "παζάρι" αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με μεσολαβητές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν και οι δύο κυβερνήσεις», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Οι ύμνοι του κ. Δένδια στο αποκαλούμενο "κοινοτικό κεκτημένο" αποκρύπτει τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ, που διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και παρεμβαίνει με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος των λαών της περιοχής και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας», προσθέτει ο Περισσός.

Για «απολογητικό ύφος» κατηγορεί η Ελληνική Λύση τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

«Την ώρα που ο κ. Δένδιας με ύφος απολογητικό απαντούσε στις τουρκικές διεκδικήσεις, χωρίς να προβάλλει ούτε μία ελληνική διεκδίκηση, η Τουρκία παραβίαζε για άλλη μια φορά την εθνική μας κυριαρχία, βγάζοντας επιδεικτικά το Barbaros, συνοδεία πολεμικών, στην καρδιά του Αιγαίου», αναφέρει.

Τονίζοντας πως η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί, σημειώνει πως « δεν προέβαλε ούτε μία ελληνική διεκδίκηση, ούτε απαίτηση για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Πόντου και της Ιωνίας, για το αυτοδιοίκητο Ίμβρου και Τενέδου, για τις αποζημιώσεις στους διωγμένους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης».

«Όπως είχε επισημάνει από καιρό το ΜέΡΑ25, η διμερής διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές οδηγεί μόνο σε εντάσεις. Μόνη ειρηνική διέξοδος η Διεθνής Περιφερειακή Διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου αποκλειστικά για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, μακριά από εξορύξεις, εξοπλισμούς, εντάσεις και ιδιοτελείς επιδιαιτητές», αναφέρει, τέλος, το ΜέΡΑ25.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top