Μητσοτάκης: Πειθαρχούμε ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείσει

Αιχμές για επιχειρηματίες και κορωνοπάρτι με ποτά έξω από μαγαζιά

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε τη σταδιακή επαναλειτουργία του εμπορίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το χαιρετισμό του στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ για τα 20 χρόνια της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επαγγελματικούς φορείς και τους πολίτες να τηρήσουμε μια «νέα συμφωνία εμπιστοσύνης», ενώ άφησε αιχμές για επιχειρηματίες, που επιτρέπουν κορωνοπάρτι με ποτά έξω από τα μαγαζιά.

«Όσο προφυλασσόμαστε, τόσο να εργαζόμαστε. Και όσο πειθαρχούμε, τόσο να κυκλοφορούμε. Ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει», τόνισε.

Lockdown: Ανοικτά όλα τα σενάρια για σχολεία, εστίαση και Πάσχα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το επόμενο δίμηνο θα είναι κρίσιμο, καθώς θα δοκιμαστεί η συνύπαρξη της άμυνας της υγείας με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν τον Απρίλιο και ανάμεσά τους και περίπου 11.000 καταστήματα των τριών πιο επιβαρυμένων περιφερειών. Όπως έδωσε, σημείωσε ο πρωθυπουργός, πρόσθετη στήριξη και στην εστίαση.

«Οι ευθύνες, όμως, δεν είναι μονοσήμαντες. Η πολιτεία δεν μπορεί να κατηγορείται και όταν επιτρέπει δραστηριότητες και όταν τις περιορίζει. Ούτε να καταγγέλλεται ταυτόχρονα και για έλλειψη ελέγχων αλλά και για αυταρχισμό όταν τους πραγματοποιεί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καταφύγιο για αδέσποτα ζώα επισκέφθηκε ο Μητσοτάκης στην Ηλιούπολη

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι κοινωνικές ομάδες δεν μπορεί να αλληλοϋπονομεύονται όταν ο κίνδυνος είναι ίδιος για όλους» σημειώνοντας ότι η υπόθεση της υγείας και της οικονομίας μας βρίσκεται στα χέρια της κοινωνίας μας.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας είπε ότι η Ελλάδα το 2020 πέτυχε να περιορίσει την ύφεση στο 8,2% και, παρά το γεγονός ότι το 78% των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τους, στον κλάδο προστέθηκαν 19.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Θύμισε ότι σχεδόν 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με 7,3 δισ. από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε συνδυασμό με την απαλλαγή ενοικίου και τις αναβολές καταβολής των οφειλών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια είπε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των ανθρώπων της επιχειρηματικότητας και μοιράζεται και τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους, και, προπάντων, όπως σημείωσε, τη διάθεσή τους για ριζική αναμόρφωση του πλαισίου στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Κλείνοντας το μήνυμά του ο πρωθυπουργός είπε ότι σε λίγο θα έχουμε στη διάθεσή μας και το πανίσχυρο όπλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα κινητοποιήσει σχεδόν 57 δισεκατομμύρια σε 170 δράσεις.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top