Δένδιας: Νομοσχέδιο μεταρρύθμισης και ψηφιακού μετασχηματισμού του ΥΠΕΞ

Ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί η συμφωνία με τη Σ. Αραβία για τους Patriot

«Νομοσχέδιο μεταρρύθμισης και ψηφιακού μετασχηματισμού του ΥΠΕΞ» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του κ. Λοβέρδου.      

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας τόνισε: 

«Το νομοθέτημα αυτό ήταν απαραίτητο διότι ενσωματώνει την οικονομική διπλωματία η οποία δεν υπήρχε σαν αντικείμενο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ενσωματώνει τη δημόσια διπλωματία, η οποία δεν  υπήρχε σαν αντικείμενο νομοθετημένο του Υπουργείου Εξωτερικών. Και επίσης ενσωματώνει τον απόδημο ελληνισμό στον πυρήνα του Υπουργείου. Το οποίο επίσης δεν υπήρχε. Άρα δεν υπήρχε επιλογή να υπάρξει, ή να μην υπάρξει νομοθέτημα. Το νομοθέτημα αυτό επίσης δεν αποτελεί το σύνολο της μεταρρύθμισης στο συγκεκριμένο τομέα. Είναι απλώς η πρώτη της φάση, όσο και εάν είναι ογκώδης.

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου, κάτι το οποίο συμβαίνει και είναι απολύτως απαραίτητο. Την αναδιοργάνωση της διπλωματικής ακαδημίας που είναι επίσης απολύτως απαραίτητη. Δεν νοείται η μεταρρύθμιση του Υπουργείου με την είσοδο της οικονομικής διπλωματίας, εάν δεν μεταρρυθμιστεί και η διπλωματική ακαδημία. Και ο κύκλος σπουδών και ο τρόπος διδαχής.

Επίσης την αναδιάρθρωση των αρχών εξωτερικού που είναι επίσης απαραίτητο και δεν υπάρχει εδώ».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία με τη Σαουδαβική Αραβία για τη μεταφορά, τοποθέτηση και επιχειρησιακή λειτουργία μιας συστοιχίας του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot. «Δεν πρόκειται για ένα επιθετικό, αλλά αμυντικό όπλο, που θα δώσουμε στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα μας δεν άσκησε και δεν ασκεί ποτέ επιθετική πολιτική», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top