Κεραμέως: Ποια είναι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στα σχολεία

«Άκρατος λαϊκισμός να λες δίνω θέσεις σε όλους στα Πανεπιστήμια»

Οι ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας (22/1/2021) για την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  

Στην επιδημιολογική κατάσταση σήμερα στα σχολεία και τον  δείκτη θετικότητας εκπαιδευτικών αναφέρθηκε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». 

Κεραμέως: Ανοίγουν οριστικά Γυμνάσια - Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου

«Στις περιοχές που λειτουργούν τα σχολεία το 0,5% είναι σε αναστολή και το 0,3% των τμημάτων της χώρας. Γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε σχολεία και εκπαιδευτικούς και ο δείκτης θετικότητας με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχω από τον ΕΟΔΥ είναι στο 0,23%.  Αυτή είναι η κατάσταση και παρακολουθείται πάρα πολύ στενά. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες η εξέλιξη της πανδημίας είναι κρίσιμη και γι' αυτό πάμε βήμα- βήμα, ώρα- ώρα, συνομιλούμε συστηματικά με ειδικούς να μας δώσουν εισηγήσεις να αναλύσουν επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε η κυρία Κεραμέως.  

Αναφερόμενη στις αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, η Υπουργός, υπογράμμισε ότι «ο πρώτος σκοπός που υπηρετούμε είναι η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και ο δεύτερος να συνεχίζεται όσο πιο απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία», καθώς «το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε κλείνουμε τα σχολεία και τα ανοίγουμε μετά το τέλος της πανδημίας, όμως δε θα ήταν σωστό», διότι «έχουμε ένα χρέος απέναντι στα παιδιά και ο φυσικός τους χώρος είναι το σχολείο».

Η υπουργός υπενθύμισε ότι μέσω της ειδικής πλατφόρμας edu.testing.gov.gr εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών, έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε έλεγχο covid-19, πρωτοβουλία την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για την παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα και την εκτίμηση του δείκτη θετικότητας. 

«ΑΚΡΑΤΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΝΑ ΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΑ ΑΕΙ» 

«Είναι άκρατος λαϊκισμός να λες "δίνω θέσεις, ελεύθερα όλοι" και να μη σε νοιάζει αν αυτός που θα εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, θα μπορέσει να πάρει πτυχίο και αν αυτό το πτυχίο θα έχει αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως μιλώντας για τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που τίθενται μέσα από τις σχετικές διατάξεις του υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Κεραμέως στο Star: Ριζικές αλλαγές στα ΑΕΙ - Τι απάντησε για την αστυνομία

«Πρέπει επιτέλους να πούμε τα πράγματα όπως είναι και να δώσουμε διεξόδους στους νέους μας», τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας πως «το μόνο εύκολο είναι να πεις δίνω θέσεις παντού», όμως «όταν εισάγεται κάποιος σε ένα Τμήμα με βαθμό 0,6 στα 20, με 1 στα 20, με 2 στα 20, τον έχουμε παραπλανήσει όλοι μαζί αυτόν τον υποψήφιο, γιατί οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει από το τμήμα είναι πάρα πολύ χαμηλές». 

«Πρώτον κοροϊδεύουμε τον υποψήφιο, δεύτερον κοροϊδεύουμε τον συμφοιτητή του που έχει πασχίσει για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο με υψηλότερη επίδοση και τρίτον κοροϊδεύουμε και τον Έλληνα φορολογούμενο που πληρώνει για  ανθρώπους που καταλαμβάνουν θέσεις, ενώ δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις», εξήγησε η κ. Κεραμέως. 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΤΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ 

Σχετικά με τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων  η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι «είναι κοινή λογική ότι στο πανεπιστήμιο δεν μπορούν να λαμβάνουν χώρα φαινόμενα βίας και ανομίας, είναι κοινή λογική ότι είναι αδιανόητο να χτίζουν καθηγητές στα γραφεία τους, να κρεμάνε ταμπέλες από τον λαιμό σε πρυτάνεις, να υπάρχει παρεμπόριο, κατασκευή μολότοφ, διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα πανεπιστήμια» και η πρόβλεψη Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων(ΟΠΠΙ) «έχει στόχο την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», καθώς «η ασφάλεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να μπορέσουν τα πανεπιστήμια να προάγουν απερίσπαστα τη διδασκαλία, την έρευνα, τη μάθηση στα παιδιά μας».

Η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι τα μέλη της ΟΠΠΙ δε θα φέρουν πυροβόλα όπλα και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους θα ήταν, κατά τη γνώμη της, αντισυνταγματική η ανάθεση του έργου της πρόληψης και καταστολής αξιόποινων πράξεων σε οποιονδήποτε άλλο φορέα πλην της αστυνομίας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top