Φραγκογιάννης για Συμφωνία Πρεσπών: Θα μπορούσε να είναι επωφελέστερη

«Τη βρήκαμε και προχωράμε» - Τι είπε για τα βιβλία των Σκοπίων

Την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «θα μπορούσε να είναι επωφελέστερη» για τα εθνικά συμφέροντα, εξέφρασε ο Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας στη Βουλή.

«Βρήκαμε την συμφωνία και την προχωράμε. Στόχος μας η υλοποίησή της και η άμβλυνση κατά το δυνατόν των αρνητικών πτυχών της συμφωνίας», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Απόλυτος ο συντονισμός μας για το Κυπριακό

«Τα μνημόνια συνεργασίας έχουν σταλεί στην Βουλή προς κύρωση», τόνισε και πρόσθεσε: «Η μεικτή επιτροπή για επιστημονικά, αρχαιολογικά κ.α. θέματα συνεδρίασε δυο φορές εντός του 2020. Δεν παρατηρείται καθυστέρηση. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση τον Φεβρουάριο του 2021».

Ο κ. Φραγκογιάννης έκανε λόγο γιατρεις βασικές δυσκολίες, που συνδέονται με την Συμφωνία των Πρεσπών:

-    Η πρώτη είναι πως ως κόμμα θεωρούμε ότι θα είχαμε διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο την σύνταξή της και δεν θα υπήρχαν ασάφειες.

-    Η δεύτερη δυσκολία απορρέει από την πανδημία καθώς δυσκολεύει τις επικοινωνίες και την επεξεργασία των ζητημάτων.

-    Η επόμενη δυσκολία έχει να κάνει με την πολιτική αστάθεια που επικράτησε για 5-6 μήνες στην γειτονική χώρα.

Όπως είπε, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας δεσμεύτηκε για την διόρθωση των αλυτρωτικών στοιχείων που παραμένουν στα σχολικά βιβλία και στην άμεση αλλαγή του ονόματος του εμπορικού τους επιμελητηρίου που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, ο δεύτερος δεσμεύτηκε για την επίλυση των ζητημάτων των σχολικών βιβλίων. Αντίστοιχη δέσμευση για άμεση έναρξη του διαλόγου υπήρξε και για τα εμπορικά σήματα.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν φέρνει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας γιατί είναι αιχμάλωτη της αρχική δημαγωγικής κριτικής της.

«Δεν είναι εύκολο να εξηγήσετε ότι τηρείτε μια συμφωνία, που χαρακτηρίζατε μειοδοτική», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top