Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Απόλυτος ο συντονισμός μας για το Κυπριακό

Τον επόμενο μήνα η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη στη Νέα Υόρκη

Διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό θα έχει στη Λευκωδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται τη Μεγαλόνησο έναν μήνα πριν την κρίσιμη άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

«Καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων, εν αναμονή και της σύγκλησης και της άτυπης πενταμερούς, είναι αυτονόητη υποχρέωση και ανάγκη η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι απολύτως συντονισμένες, ώστε να διεκδικήσουμε την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί από τον ΟΗΕ, για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια επανενωμένη Κύπρο», είπε ο πρωθυπουργός στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το γεύμα Μητσοτάκη σε Ικαρία

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως θα συζητηθεί το ζήτημα της πανδημίας και η επόμενη της μέρας ως προς την εξάρτηση και των δύο χωρών από τον τουρισμό.

«Στο πλαίσιο αυτό να είμαστε συντονισμένοι για να διευκολύνουμε τους ταξιδιώτες υπό προϋποθέσεις να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα και την Κύπρο πράγμα πολύ σημαντικό για τις οικονομίες και των δύο χωρών», κατέληξε.

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, είπε πως υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό «σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, ενόψει και της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέας του ΟΗΕ για πραγματοποίηση άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό».

Μητσοτάκης: Με ειλικρινή διάθεση αλλά και μηδενική αφέλεια ο διάλογος με Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές της Ελλάδα και της Τουρκίας και κάλεσε την Άγκυρα να επανέλθει στον δρόμο του διεθνούς Δίκαιου.

«Προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία, και αλλά και μηδενική αφέλεια», είπε με νόημα.

Για την άτυπη πενταμερή, είπε ότι η Τουρκία και ο Τατάρ είναι εκτός πλαισίου ΟΗΕ και ΕΕ, με την ανεδαφική θέση τους για 2 κράτη και ότι «η έναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό μπορεί να γίνει μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, δηλαδή των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί σε επίπεδο ΟΗΕ και από προηγούμενες διαπραγματεύσεις».

«Τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αυτές αποτελούν το μοναδικό πλαίσιο λύσης και το θεμέλιο για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό υπογραμμίζει το πρόσφατο ψήφισμα 2561 που ελήφθη στις 29 Ιανουαρίου, που κρίνει ως μόνη λύση: ένα κράτος με διεθνή υπόσταση, μία ιθαγένεια, με διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που είναι σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, είπε ότι συντονίστηκαν με τον Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να υπάρξει ενιαία τυποποίηση από την ΕΕ, «γιατί αυτό διευκολύνει τους τουρίστες από ΕΕ και εκτός ΕΕ, που θα θέλουν το καλοκαίρι να επισκεφτούν την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για λύση στο Κυπριακό, που θα πρέπει να διακρίνεται από τη λειτουργικότητα του «νέου μορφώματος» της μετεξέλιξης.

«Θέση μας είναι ότι η λύση στο Κυπριακό δεν πρέπει να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», υπογράμμισε.

Όπως διαμήνυσε, δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος κάτω από συνθήκες απειλής ή μονομερών και παράνομων ενεργειών.

Στη συνέχεια της ημέρας, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ προκειμένου να συναντηθεί στις 16.45 το απόγευμα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένζαμιν Νετανιάχου, ενώ θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top