Τσίπρας: Δεν κατανοεί την απόγνωση στην εστίαση η κυβέρνηση

Ζήτησε «κούρεμα» χρεών πανδημίας και να μην είναι επιστρεπτέα η ενίσχυση

Αλέξης Τσίπρας τηλεδιάσκεψη

Επίθεση στην κυβέρνηση για αλαζονεία και ότι δεν κατανοεί την απόγνωση στον κλάδο της εστίασης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τηλεδιάσκεψη εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλέξανδρος Χαρίτσης, ενώ από την πλευρά της ΠΟΕΣΕ συμμετείχαν ο Πρόεδρος, Γ. Καββαθάς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Σκληρή κόντρα Άδωνι - ΣΥΡΙΖΑ για τα «κλειδιά της εστίασης»

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ oι συμμετέχοντες παρέθεσαν αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση στον κλάδο της εστίασης, υπογραμμίζοντας ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, με τα πρώτα οριστικά λουκέτα να είναι ήδη γεγονός. Οι ίδιοι τόνισαν ότι ο κλάδος, που απασχολεί πάνω από 300.000 εργαζόμενους, βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, κάτι που ήδη έχει επίπτωση στο μεγάλο δίκτυο προμηθευτών της εστίασης και θα συμπαρασύρει επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε πλήθος συναφών κλάδων της οικονομίας. Και επισήμαναν ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή, που στην ουσία συνιστά νέο δανεισμό, και η μετάθεση των υποχρεώσεων για λίγους μήνες δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει πλέον ο κλάδος. 

Κραυγή απόγνωσης από επαγγελματίες που είναι «στο περίμενε» για το άνοιγμα 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ υπογράμμισε πως «η εστίαση πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο», τονίζοντας πως «μιλάμε για τον κλάδο όπου απασχολούνται σχεδόν 350.000 εργαζόμενοι, δηλαδή σχεδόν το 15% των εργαζομένων, και πάνω από 80 χιλιάδες επαγγελματίες».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «αλαζονική» τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους της εστίασης που είναι κλειστοί έξι μήνες, τονίζοντας πως «μόνο ως αλαζονεία και ως παντελή έλλειψη κατανόησης της απόγνωσης των ανθρώπων της εστίασης αντιλαμβάνομαι τις δηλώσεις Γεωργιάδη και Σταϊκούρα και τα επιχειρήματα πως μεγάλο μέρος του κλάδου  είχε αύξηση τζίρου λόγω του delivery».

Τσίπρας για εμβόλιο: Να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση πατεντών η Ευρώπη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως «τα χρήματα που έδωσε στην πραγματική οικονομία ήταν πολύ λίγα και ήρθαν πολύ αργά» και τόνισε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όπως εξαρχής πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, σε αντίθεση με τα δάνεια στα οποία επιμένει κυβέρνηση. Και πρόσθεσε: «Από την αρχή της κρίσης ζητήσαμε την εμπροσθοβαρή ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με στήριξη της εργασίας και των ΜμΕ. Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να το πράξει διότι δεν είχε ούτε περιορισμούς από την ΕΕ αλλα και 37 δις στα αποθεματικά των δημοσίων ταμείων. Επέλεξε τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Με αυτήν την πολιτική η κυβέρνηση, όμως, και καταστρέφει την πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα έχει εκτοξεύσει το χρέος στο 210% και έχει οδηγήσει τα δημόσια έσοδα σε κατάρρευση». 

Ο  κ. Τσίπρας έκανε λόγο επίσης για «προσπάθεια απόκρυψης από την ελληνική κοινωνία της συζήτησης για τον τρόπο διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία διεξάγεται με τους ευρωπαικούς θεσμούς», ξεκαθαρίζοντας ότι «αν επικρατήσει η λογική της κυβέρνησης για διαχείριση των πόρων του Ταμείου μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και όχι μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως επισημαίνουν ακόμη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν για μια ακόμη φορά χωρίς δυνατότητα ενίσχυσης καθώς, ως γνωστόν, δε μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τα τραπεζικά καταστήματα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top