Αλλαγές στα ΑΕΙ: Με ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές

Κλείσιμο σχολών προανήγγειλε η Νίκη Κεραμέως

Σημαντικές αλλαγές, που φέρνουν ανατροπές και στις φοιτητικές εκλογές, φέρνει στο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) το νομοσχέδιο, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθώντας τη δέσμευση, που είχε αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νίκη Κεραμέως στοχεύει στην πλήρη αποκομματικοποίηση του πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει ρύθμιση για ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές, όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Κεραμέως: Ανοίγουν οριστικά Γυμνάσια - Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου

Η κα Κεραμέως τόνισε ότι οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχουν στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών, αλλά και την ενίσχυση των προϋποθέσεων για ακαδημαϊκές εισαγωγές στα Πανεπιστήμια. Για να γίνει αυτό, δίνονται εξουσίες στα πανεπιστήμια να ορίζουν την ελάχιστη βάση εισόδου αλλά και να ορίζουν αυξημένο συντελεστή σε συγκεκριμένο μάθημα.

«Τους δίνουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ορίζουν ένα μάθημα θα έχει αυξημένο ποσοστό συντελεστή για την εισαγωγή των φοιτητών σε αυτά», είπε η υπουργός Παιδείας.

«Όταν κάποιος εισάγεται με βαθμό 1 ή 2, είπε η κ. Κεραμέως τον κοροϊδεύουμε όλοι μαζί σχετικά με τις πιθανότητες που έχει να φοιτήσει και να αποφοιτήσει», σημείωσε, όσον αφορά τον βαθμό εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Κλείσιμο σχολών

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε και στο κλείσιμο τμημάτων που θα είναι ολιγομελή.

«Γίνεται μια συνολική προσπάθεια ανάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη και ήδη το ζήτημα των τμημάτων, είναι υπό εξέταση σε συνεργασία με την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης», τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια, τα τμήματα είναι περίπου 460 σε όλη τη χώρα και υπάρχουν αλληλοκαλύψεις μεταξύ τμημάτων.

Αλλαγές στο μηχανογραφικό

Όσον αφορά το μηχανογραφικό, μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι πως δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά στους υποψήφιους να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό εγγραφής σε δημόσιο ΙΕΚ.

«Είναι πολλοί οι δρόμοι της εκπαιδευτικής ανέλιξης», συμπλήρωσε και τόνισε πως πρώτα ψηφίστηκε ο νόμος που ενισχύει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στη χώρα που έρχεται πιο κοντά στις ανάγκες της αγοράς.

Η ίδια αναφέρθηκε και στη δραστική μείωση του αριθμού των σχολών, που θα μπορούν να δηλώνουν στα μηχανογραφικά τους οι υποψήφιοι από το καλοκαίρι του 2022. Με το υπάρχον σύστημα και ανάλογα το επιστημονικό πεδίο ένας υποψήφιος μπορεί να δηλώσει ακόμη και 260 τμήματα.

Ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σε 15 έως 20, προκειμένου οι επιλογές να είναι συνειδητές και να αναβαθμιστεί συνολικά το επίπεδο των σπουδών.

Τι είπε για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Αναφερόμενη στην ασφάλεια των πανεπιστημίων, η κυρία Κεραμέως σημείωσε πως η ελεγχόμενη είσοδος που θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την παραβατικότητα, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι τα πανεπιστήμια κλείνουν την πόρτα τους στην κοινωνία.

Χρυσοχοΐδης: Με γκλομπ και χειροπέδες αλλά χωρίς όπλα οι αστυνομικοί σε ΑΕΙ

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, υποστήριξε πως στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την συστηματική παραβατικότητα που εντοπίζεται σε ορισμένα πανεπιστήμια για να σταματήσουν πράξεις βίας και ανομίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top