Τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς: Έλεγχοι και μπλόκα παντού

Οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους

Επί ποδός βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του αποψινού ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού και συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον κορωνοϊό το επόμενο διάστημα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη για τα αυστηρά μέτρα που αναμένεται να ισχύσουν τις επόμενες ώρες, καθώς το μήνυμα είναι σαφές:  Kανείς δεν πρέπει να είναι στους δρόμους μετά τις 22:00 το βράδυ, αν δε συντρέχει σοβαρός λόγος (μετάβαση σε νοσοκομείο, σε εφημερεύον φαρμακείο ή μετάβαση στην εργασία).

Ρεβεγιόν… σπίτι: Μπλόκα και έλεγχοι παντού για να αποτραπούν τα πάρτι

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, στο πρότυπο του σχεδίου των Χριστουγέννων, ειδικά για τις βραδινές ώρες της αλλαγής του χρόνου που εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού μέσω του συγχρωτισμού. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ειπώθηκε, ότι δηλαδή «οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους».

Χρυσοχοϊδης για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: «Νεκρή πόλη η Αθήνα μετά τις 22:00»

Ο Μιχάλης Χρυχοσοϊδης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, διεμήνυσε πως «Δέκα το βράδυ δε θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Δέκα το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε τη ζωή των ανθρώπων».

Μάλιστα τόνισε ότι ε ή χωρίς καταγγελία, αν υπάρχει πληροφορία ότι κάπου γίνεται πάρτι που υπερβαίνει το όριο των ατόμων που επιτρέπεται από τη νομοθεσία ή υπάρχει προκλητική συμπεριφορά κάποιων, «είναι προφανές ότι η αστυνομία δικαιούται σε συνεργασία με τον εισαγγελέα να συλλάβει και να καταλογίσει σε αυτούς που παρανομούν αυτά που πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο».

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Τι θα γίνει με όσους έφυγαν διακοπές όταν επιστρέψουν

Επίσης στην τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ότι θα επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Με μπλόκα και μεγάφωνα οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ

Ποιοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς 

Έλεγχοι και μπλόκα παντού θα είναι το σκηνικό των ημερών, με το σκηνικό να θυμίζει αυτό που ζήσαμε τα Χριστούγεννα.

Η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους θα είναι έντονη για την τήρηση των μέτρων. Αστυνομικοί θα στήσουν μπλόκα σε διόδια, εισόδους και εξόδους πόλεων, στα ΚΤΕΛ και σε κόμβους οδικών δικτύων και θα πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους. 

5.000 αστυνομικοί αναλαμβάνουν δράση όχι μόνο στο Σύνταγμα αλλά και σε όλες τις μεγάλες πλατείες των Δήμων, ενώ δέκα χιλιάδες αστυνομικοί θα είναι σε όλη την επικράτεια.

Στο σχεδιασμό της αστυνομίας υπάρχει πρόβλεψη για κλείσιμο, εάν χρειαστεί, κεντρικών σταθμών του μετρό, ενώ drones και ελικόπτερα θα εποπτεύον το χώρο για να επεμβαίνουν όπου χρειάζεται με επιπλέον μπλόκα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνεται  όλες τις χρονιές πολύς κόσμος για να γιορτάσει την πρωτοχρονιά.  Αστυνομικοί θα στηθούν σε συγκεκριμένα σημεία γύρω από το Σύνταγμα για να αποκλειστεί τελείως η διέλευση πεζών και αυτοκινήτων, και ιδιαίτερα στις οδούς Πανεπιστήμιου, Σταδίου, Αμαλίας Βασιλίσσης Σοφίας κ.α. Συνεχείς έλεγχοι θα γίνονται σε κεντρικές οδούς και παράδρομους, ενώ περιπολικά με μεγάφωνα θα  ενημερώνουν τον κόσμο ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία.  

Τον καινούργιο χρόνο μπορούμε να τον υποδεχθούμε στον ίδιο χώρο μέχρι εννέα άτομα, ενώ θα πρέπει να στείλουμε SMS στο 13033 με κωδικό 6, τόσο όταν πάμε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, όσο και όταν φύγουμε από αυτό. 

Οι τελευταίες αγορές του χρόνου θα συνεχίσουν να γίνονται με τη μέθοδο του click away έως τις 20:00 το βράδυ, ενώ οι πιστοί θα μπορούν να βρεθούν στις εκκλησίες υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Μετακινήσεις εκτός νομού και εξαιρέσεις

Σε ισχύ βρίσκεται η απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό, όμως ισχύουν έξι εξαιρέσεις:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  •  Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)
     

 Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top