«Όχι» σε Βαρουφάκη για πρόσβαση στα έγγραφα της ΕΚΤ για τον ELA

Σχετικά με την επείγουσα στήριξη ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

Γιάνης Βαρουφάκης

Οριστικό «όχι» στο αίτημα του Γιάνη Βαρουφάκη  για πρόσβαση σε έγγραφα της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες), σχετικά με τον ELA (Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης – ΕΣΜ) και τις ελληνικές τράπεζες, είπε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ (ΓΔΕΕ).

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Αριστεράς και οικονομολόγος Φάμπιο ντε Μάζι είχαν ζητήσει το 2017 από την ΕΚΤ να τους δώσει πρόσβαση σε όλα τις νομικές γνωμοδοτήσεις, που φέρεται να ζήτησε η κεντρική τράπεζα, με σκοπό την εξέταση των αποφάσεών της 4ης Φεβρουαρίου και της 28ης Ιουνίου 2015, σχετικά με την επείγουσα στήριξη της ρευστότητας, που παρασχέθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ είχε απαντήσει πως δεν είχαν ζητηθεί νομικές γνωμοδοτήσεις για τις εν λόγω αποφάσεις, επισημαίνοντας πως είχε υπάρξει εξωτερική νομική γνωμοδότηση στις 23 Απριλίου 2015, με με τίτλο «Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 14.4 του πρωτοκόλλου για το καταστατικό του ΕΣΚΤ και της ΕΚΤ».

Οι Ντε Μάζι και Βαρουφάκης αιτήθηκαν τότε την πρόσβαση στο έγγραφο αυτό, ωστόσο η ΕΚΤ το 2017 αρνήθηκε την πρόσβαση.

Υποστηρίζοντας ότι δεν ισχύει η προστασία των εγγράφων για εσωτερική χρήση εν προκειμένω, οι Ντε Μάζι και Βαρουφάκης άσκησαν προσφυγή στο ΓΔΕΕ, ζητώντας πρόσβαση στο έγγραφο αυτό.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι στο πλαίσιο της εξαίρεσης σχετικά με την προστασία των εγγράφων για εσωτερική χρήση, δεν απαιτείται να ελέγξει αν η ΕΚΤ είχε παράσχει εξηγήσεις ως προς τον κίνδυνο σοβαρής παράβασης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, που μπορούσε να συνεπάγεται η πρόσβαση στο επίμαχο έγγραφο.

Η άρνηση πρόσβασης της ΕΚΤ σε έγγραφο, βάσει της εν λόγω διάταξης, βασιζόταν αφενός στο να αποδεικνύεται ότι το έγγραφο προορίζεται ιδίως για εσωτερική χρήση στο πλαίσιο συσκέψεων και προκαταρκτικών διαβουλεύσεων εντός της ΕΚΤ και, αφετέρου, ότι δεν υφίσταται υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, που να δικαιολογεί τη γνωστοποίησή του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top