Δένδιας από Κύπρο: Μη πειστικές οι κινήσεις της Τουρκίας για αποκλιμάκωση

«Να αναλάβει η ΕΕ τις ευθύνες της»

«Οι όψιμες, προ ελαχίστων ημερών, κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας από την Κύπρο, όπου βρίσκεται για συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, χαρακτήρισαν κρίσιμες τις στιγμές για το σύνολο του ελληνισμού.

Τουρκία: Νέα Navtex για άσκηση με πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου

Στο επίκεντρο βρέθηκε η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία θα βρεθεί  στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου αλλά και το Κυπριακό.

«Η Ευρώπη έδωσε ευκαιρία στην Τουρκία»

«Από τη μία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και από την άλλη να αποφύγει τη λήψη μέτρων σε βάρος της», είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας πως η Τουρκία απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, με την προκλητική συμπεριφορά της.

Δένδιας: Η κυβέρνηση επενδύει στην οικονομική διπλωματία 

«Τον Οκτώβρη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να αποκλιμακώσει, δυστυχώς αλλά όχι με έκπληξη, η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Σε διάστημα μερικών εβδομάδων εξέδωσε έξι Navtex για σεισμικές έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, προέβη σε προκλητικές ενέργειες όπως το πικνίκ στα Βαρώσια και εξέδωσε Navtex για έρευνα σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Έτιμη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας η ΕΕ

«Καλέσαμε τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές όχι μόνο ως σαφής ένδειξη προς την Τουρκία, αλλά και ως απόδειξη της αξιοπιστίας της ΕΕ».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από την πλευρά του, είπε πως οι όποιες αποφάσεις της ΕΕ, εξαρτώνται αποκλειστικά από τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Τι είπαν για το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Δένδιας, επανέλαβε ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε, μάλιστα, πως παρά τις όποιες δυσκολίες εξαιτίας του γεγονότος ότι η Τουρκία αναφέρεται σε άλλες μορφές λύσης, είναι εφικτό να επανεκκινήσει μια διαδικασία για επίλυση του κυπριακού

Δένδιας: Ανάγκη για σεβασμό των αρχών του ΟΑΣΕ από όλα τα κράτη-μέλη

«Οι αυξανόμενες και ολοένα πιο σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστούν επιτακτικό τον σεβασμό, εμπράκτως και όχι μόνον στα λόγια, των αρχών του Οργανισμού του ΟΑΣΕ από όλες τις χώρες-μέλη του», σημείωσε, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της 27ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ««παγωμένες διενέξεις", ο κ.Δένδιας τόνισε την ανάγκη για προσήλωση στις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης στη βάση του διεθνούς δικαίου. Υπογράμμισε τον ρόλο του ΟΑΣΕ, που συνιστά πολύτιμη πλατφόρμα διαλόγου και ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη, μέσω της συμπεριληπτικής προσέγγισης και της ενιαίας αντιμετώπισης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πτυχών. Περαιτέρω, υποστήριξε τη σημασία προώθησης της συνεργασίας με εταίρους της Μεσογείου, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ, όπως επίσης και με εταίρους της Ασίας.

Τέλος, συνεχάρη την απερχόμενη αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ για τη θητεία της εν μέσω δύσκολων συνθηκών, λόγω της πανδημίας του κορονωϊού, ευχόμενος επιτυχία και στη Σουηδία που θα την διαδεχθεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top