Κικίλιας: Ο εμβολιασμός θα αρχίσει ένα 24ωρο μετά την έγκριση του εμβολίου

«Είμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας» είπε στο μεσημβρινό δελτίο του Star

Ειδική αναφορά σε κάποιους απείθαρχους, που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, και βάζουν σε κίνδυνο την προσπάθεια ολόκληρης της χώρας απέναντι στην πανδημία, έκανε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star και την Κάτια Μακρή. 

«Η διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλη. Δεν τηρούνται τα μέτρα, όπως πρέπει να τηρούνται και έτσι είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα ο ιός. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι, που δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε μέρα προσπαθούμε να σώσουμε έστω και μία ζωή. Βάζουν σε ρίσκο ολόκληρη τη χώρα», είπε ο υπουργός Υγείας.

Κορωνοϊός: Προαιρετικό και δωρεάν το εμβόλιο

Ο κ. Κικίλιας είπε πως η άρση των περιορισμών θα γίνει βήμα-βήμα και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών».

Μόλις δοθεί η έγκριση, ξεκινά ο εμβολιασμός

Όσον αφορά το εμβόλιο, είπε πως «δεν είμαστε μακριά» και πως πιθανόν να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο ο εμβολιασμός. 

Κικίλιας: Είμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα - Να αντέξουμε μέχρι το εμβόλιο  

«Από τη στιγμή, που θα πάρει ένα ή περισσότερα εμβόλια έγκριση, το αμέσως επόμενο 24ωρο ξεκινά ο εμβολιασμός», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως είναι έτοιμο το σχέδιο αλλά και η υποδομή για τον εμβολιασμό.

Όπως είπε, πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες.

«Καλώ όλους να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, όχι τα fake news»

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και σε fake news, τόσο για τις διπλές καταγραφές των κρουσμάτων, όσο και για τον διαγωνισμό για τα rapid test.

«Προκαλεί εντύπωση το ότι διακινούνται τώρα, λίγο πριν το τέλος, λίγο πριν τα καταφέρουμε. Δημιουργεί εύλογες απορίες, το ποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια», είπε ο υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά τις διπλές καταγραφές, τόνισε πως «οι ίδιοι οι κορυφαίοι επιστήμονές μας έχουν βγει και έχουν διαψεύσει πως μπορεί να υπάρχει διπλό σύστημα».

Για τα rapid test, τόνισε: «Φέραμε ενάμιση μήνα πριν την υπόλοιπη Ευρώπη, rapid test, μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο. Με τη φθηνότερη τιμή και με διαγωνισμό. Πήραμε συγχαρητήρια από όλη την Ευρώπη, που ακολούθησε το παράδειγμά μας».

Σημειώνεται πως σήμερα το υπουργείο Υγείας διέψευσε, με ανακοίνωσή του δημοσίευμα, που αφορά την προμήθεια των rapid test.

«Εκφράζουμε εύλογη απορία για τη σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιευμάτων, καθώς και τι ή ποιους μπορεί να εξυπηρετούν. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προμηθεύτηκε και χρησιμοποίησε, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας rapid tests, που πληρούν προδιαγραφές υψηλότατης ευαισθησίας και ειδικότητας», αναφέρει, σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – πως στον διαγωνισμό μπορούσε να συμμετέχει οποιαδήποτε εταιρεία είχε διαθέσιμη, έστω και μια μικρή ποσότητα τεστ.

Τι είπε για το ΣτΕ και το εμβόλιο σε νηπιαγωγεία

Ερωτηθείς, τέλος, για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ότι είναι συνταγματική η απόφαση να διαγράφεται ένα παιδί από τον παιδικό σταθμό, αν δεν έχει κάνει τα εμβόλια που προβλέπονται και οι γονείς του αρνούνται να το εμβολιάσουν, είπε πως αυτό αφορά το εμβόλιο της γρίπης.

Θα διαγράφονται οι μαθητές των νηπιαγωγείων που δεν έχουν εμβολιαστεί

Όταν κλήθηκε να απαντήσει αν θα ισχύει το ίδιο για το εμβόλιο του κορωνοϊού, είπε πως «είμαστε μακριά ακόμη από αυτό» και τόνισε πως η κυβέρνηση θα ακούσει τους επιστήμονες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top