Δένδιας για συμφωνία με ΗΑΕ: Για πρώτη φορά ρήτρα αμυντικής συνδρομής!

Δεσμεύτηκαν να συνδράμουν σε περίπτωση απειλής της εδαφικής ανεξαρτησίας

H επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι- ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου ειδήσεων Star 19/11/20

Τους εκπροσώπους των κομμάτων συνάντησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπογραφή των δύο πολύ σημαντικών κειμένων μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κείμενα τα οποία υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, στη συμφωνία εμπεριέχεται πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής, η οποία υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας, μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μητσοτάκης από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Διαμορφώνουμε στρατηγική συμμαχία

«Το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Δε στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντίθετα, αποσκοπεί στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, εμπεριέχεται στη συμφωνία πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Η ρήτρα αυτή υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελεί η συμφωνία αυτή μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η οποία ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Παράλληλα, αποτελεί μια σημαντική εμβάθυνση των σχέσεών μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σχέσεις που ήταν πολύ καλές, αλλά στερούμενες του απαραίτητου βάθους. Επίσης, η συμφωνία αυτή ενισχύει το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας και με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία» εξήγησε ο Νίκος Δένδιας.

«Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και σε συνθήκες εθνικής ομοψυχίας» σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος συνάντησε διαδοχικά τους: Γιώργο Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ), Γιώργο Μαρίνο (ΚΚΕ), Αντώνης Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση), Σοφία Σακοράφα και Δημήτρη Λιάπη (ΜέΡΑ 25), Άγγελο Συρίγο (ΝΔ).

Μητσοτάκης: Για πολλές χώρες αποτελεί ταραχοποιό της περιοχής η Τουρκία

Τι είναι η ρήτρα αμυντικής συνδρομής 

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας εκ των δύο χωρών, η άλλη θα συνδράμει αμυντικά. Η ρήτρα αυτή ίσως αποτελεί το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του  Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι. Πληροφορίες αναφέρουν δε, ότι νομικά αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο χώρες που δεν έχουν κοινά σύνορα και δεν ανήκουν σε κοινές συμμαχικές οργανώσεις. 

Ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ταξίδι – «αστραπή» στο Άμπου Ντάμπι, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Στόχος της Ελλάδας η σύσφιξη των σχέσεων με την πανίσχυρη χώρα του Αραβικού κόσμου σε επίπεδο οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής. Άλλωστε, με τα Εμιράτα μας ενώνει ο κοινός εχθρός: η Τουρκία.

Η χώρα μας θέλει να εντάξει τα ΗΑΕ στον άξονα Ελλάδος- Κύπρου- Αιγύπτου, έτσι ώστε να έρθουν κοντά δύο μουσουλμανικές χώρες, που έχουν όμως έναν κοινό αντίπαλο, την Τουρκία.  Σκοπός είναι να λειτουργήσει αυτός ο άξονας ως αντίβαρο στη συμμαχία: Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν- Πακιστάν- Κατάρ.

Ελλάδα και ΗΑΕ σε κοινό ανακοινωθέν τους μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη καταδίκασαν την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κύπρου  και  κάλεσαν τη γείτονα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει όλες τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της! 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top