Κορωνοϊός: Πώς θα ανοίξει η αγορά – Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις

Δράσεις ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από την κυβέρνηση

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star που αναλύει το αναθεωρημένο σχέδιο για άρση lockdown

Το άνοιγμα της αγοράς αλλά και οι τρόποι με τους οποίους θα γίνει ενόψει των Χριστουγέννων είναι στα πλάνα της κυβέρνησης, η οποία σε συνεννόηση με τους λοιμωξιολόγους παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, προκειμένου να λάβει σχετικές αποφάσεις.

Αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει.

Αυτό τονίζει μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και προσθέτει: «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».  

Κόρωνοϊός: Ποια καταστήματα θα ανοίξουν με προτεραιότητα

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα όμως, είναι και η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων «καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν περιορίζονται μόνο στο διάστημα κατά το οποίο ισχύει το lockdown», ενώ ταυτόχρονα, «η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο με γνώμονα την ταχύτητα». 

Η ελληνική οικονομία, σημειώνει ο κ. Παπαθανάσης, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον μέχρι και τη δεύτερη φάση της πανδημίας, που είναι εμφανώς σκληρότερη και πιο επώδυνη από την πρώτη, βρισκόταν σε φάση ανάταξης έναντι του δευτέρου τριμήνου. «Δουλεύουμε εντατικά και δημιουργούμε τους μηχανισμούς έτσι ώστε πολύ γρήγορα να απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς τα απαιτούμενα χρήματα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός υπενθυμίζοντας ότι, εκτός από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα θα διαχειριστεί επιπλέον 40 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ ‘21 -'22 και άλλων ταμείων.

Κορωνοϊός: Όλα δείχνουν παράταση καραντίνας - Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για τη μεγαλύτερη δυνατόν αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου από τις επιχειρήσεις ο κ. Παπαθανάσης αποκαλύπτει στη συνέντευξή του, τους άξονες των αλλαγών που σχεδιάζονται. Υπογραμμίζει πως το να επιτευχθούν σημαντικά πλήγματα «στο τέρας της  γραφειοκρατίας», στον τομέα των επενδύσεων,  αποτελεί για την κυβέρνηση, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά, ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα και γνωστοποιεί ότι οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών, στην αποφυγή ταυτόχρονης υποβολής πληθώρας αιτημάτων και, γενικότερα, στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου επεξεργασίας όλων, ανεξαιρέτως, των αιτημάτων.

Τέλος, ο κος Παπαθανάσης τόνισε ότι «σχεδιάζουμε δράσεις ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη βιομηχανία, δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού και δράσεις συνεργατικών σχηματισμών. Κομβικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσουν τα καθεστώτα ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου, γι'αυτό και ήδη αναμορφώνουμε πολλές χρονοβόρες διαδικασίες».

Κορωνοϊός: Σε διαφορετικές φάσεις θα ανοίξουν τα σχολεία

Κόρωνοϊός: Ποια καταστήματα θα ανοίξουν με προτεραιότητα

Να σημειώθεί ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένη στην επόμενη εβδομάδα, καθώς θα κριθεί αν πάμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων, πότε θα γίνει αυτό, με τι τρόπο αλλά και πώς θα είναι οι γιορτές που έρχονται.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί μερική άρση των περιορισμών για τα Χριστούγεννα, τα καταστήματα στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα είναι τα εποχικά.

Αυτό δήλωσε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει». Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία του κορωνοϊού προκειμένου να ανοίξει η οικονομία.

Κορωνοϊός-Σούπερ Μάρκετ: Ψώνια μόνο με διανομείς προτείνει η Λινού

«Το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα από όλους. Θα επεκτείνεται το lockdown για όσο χρειαστεί. Την άλλη εβδομάδα θα δούμε πως πάει η πανδημία. Η χθεσινή μέρα άφησε κάποια περιθώρια αισιοδοξίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση έχει δρόμο ακόμα. Έχω δεκάδες διαφορετικά σενάρια τι και πώς θα ανοίξει. Θα εξαρτηθεί τι θα μας πουν οι γιατροί και τότε θα επιλέξουμε σενάριο από αυτά που έχουμε φτιάξει. Αλλά όλα θα αποφασιστούν με άξονα την πανδημία. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για σενάρια. Την φετινή ύφεση δεν την ξέρει κανείς, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ό,τι προβλέψεις είχαμε, τέλος. Θα είναι πολύ μεγάλη, δεν την ξέρουμε ακόμη» σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top