Ξεκινά η έκτακτη σύνοδος κορυφής με τηλεδιάσκεψη για την έξαρση Covid-19

Στο επίκεντρο η στρατηγική εμβολιασμού και μαζικών τεστ στην ΕΕ 

σύνοδος κορυφής ΕΕ τηλεδιάσκεψη

Ξεκινάει η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον συντονισμό των 27 Κρατών Μελών σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, και ειδικότερα σε σχέση με την εμβολιαστική στρατηγική και την ικανότητα διενέργειας μαζικών τεστ για τον ιό στον πληθυσμό. Οι 27 θα κληθούν να τοποθετηθούν επί ενός ερωτηματολόγιου που τους έχει διαβιβάσει η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επί των χθεσινών 8 προτάσεων της Κομισιόν.

Χαρδαλιάς: Κρίσιμη η κατάσταση, πιθανή πλέον κάθε εξέλιξη 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  Charles Michel, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, ολοκλήρωσαν νωρίτερα σήμερα τηλεδιάσκεψη Κορυφής ΕΕ- Καναδά.

«Βαρύ» κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη – Τηλεδιάσκεψη των 27

Mεταξύ άλλων, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν εκ νέου την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες για να ξεπεράσουν την πανδημία COVID-19 σύμφωνα με κοινές αρχές και αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, και βασίζονται στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Καναδά. Μοιράστηκαν τη δέσμευση να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της υγείας, να διασφαλίσουν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και να οικοδομήσουν πιο καινοτόμες, βιώσιμες, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικές οικονομίες. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ και ο Καναδάς θα βγουν από αυτήν την κρίση ισχυρότερες από πριν και σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ισπανία: Στο επίκεντρο της πανδημίας η Καταλονία - Έκλεισε τα σύνορά της

Τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η αποτελεσματική πολυμέρεια είναι απαραίτητες για να νικήσουμε τον ιό και να επιταχύνουμε την ανάκαμψη, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά σε διεθνή φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων των G7, G20 και του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.  Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ και ο Καναδάς θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα εμβόλια COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας, της πρόσβασης, της προμήθειας και της διανομής. Συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν περαιτέρω τις συζητήσεις τους σε θέματα υγείας.

Κορωνοϊός: Έρχεται μάσκα παντού και νυχτερινό lockdown

Και οι δύο πλευρές ζητούν την ενίσχυση του ΠΟΥ, και την παγκόσμια ικανότητα ετοιμότητας και αντιμετώπισης πανδημιών γενικότερα. Οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία μιας αμερόληπτης, ανεξάρτητης και ολοκληρωμένης αξιολόγησης της διεθνούς ανταπόκρισης στην υγεία στο COVID-19, όπως περιγράφεται στο ψήφισμα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας του Μαΐου 2020.

Επιπλέον, οι ηγέτες χαιρέτισαν την τρίτη επέτειο της προσωρινής εφαρμογής της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA) και τα θετικά της αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Καναδά ήταν, έως το τέλος του 2019, αυξημένο κατά περισσότερο από 20% για αγαθά και υπηρεσίες. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να διευκολύνουν περαιτέρω και να προωθήσουν την εφαρμογή της CETA σε όλους τους τομείς προς όφελος τόσο των Ευρωπαίων όσο και των Καναδών, και ως σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την COVID και από τις δύο πλευρές.

Τέλος, οι ηγέτες συζήτησαν επίσης και συμφώνησαν σε μια σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, όπως σε σχέση με τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κίνα, το Σαχέλ και τη Βενεζουέλα. Όσον αφορά την Κίνα, η ΕΕ και ο Καναδάς εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη κράτηση Καναδών, ΕΕ και άλλων αλλοδαπών υπηκόων. Αναγνώρισαν τον ρόλο των ισχυρών διατλαντικών σχέσεων στην καλύτερη αντιμετώπιση των τρεχουσών γεωπολιτικών προκλήσεων και συμφώνησαν  να συνεργαστούν στενότερα για την προστασία των δημοκρατιών τους από κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και παραπληροφόρηση, για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης κράτησης και για την προώθηση του συστήματος που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες συνολικά.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top