Κομισιόν: Πιθανόν πριν τον Δεκέμβριο η συζήτηση για Τουρκία

Οι τελευταίες εξελίξεις επιταχύνουν τις αποφάσεις

ΕΕ Τουρκία

Το ζήτημα της Τουρκία ενδεχομένως να συζητηθεί ξανά και νωρίτερα από το Δεκέμβρη (10-11 Σύνοδος Κορυφής), ακόμα και σε έκτακτης συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Πήτερ Στάνο, ο οποίος δήλωσε σήμερα, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ότι - δεδομένων των εξελίξεων - δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Πήτερ Στάνο, ωστόσο, ήταν σαφής πως αυτή τη στιγμή συνεχίζει και ισχύει η απόφαση των 27 να συνεκτιμήσουν και αξιολογήσουν τις πράξεις της Τουρκίας μέχρι το Δεκέμβρη και να επανέλθουν στο ζήτημα είτε με τη θετική ατζέντα, είτε με μέτρα, ανάλογα με τη συμπεριφορά της.

«Βαρύ» κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη – Τηλεδιάσκεψη των 27

Ο Πήτερ Στάνο ξεκαθάρισε, δε, πως παρότι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η γερμανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος συνεχίζει τη δική του ταυτόχρονη και παράλληλη, πλήρη διπλωματική προσπάθεια προς την Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ παρέπεμψαν στο Συμβούλιο και τα Κράτη Μέλη για περισσότερες πληροφορίες επί επικείμενων αποφάσεων.

Ταυτόχρονα ο Πήτερ Στάνο, στον οποίον μεταφέρθηκε η τουρκική θέση, πως η Ελλάδα είναι αυτή που παρακωλύει το διάλογο, ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της ΕΕ σε αυτό το θέμα είναι δεδομένη: «στέκεται πάντα με αλληλεγγύη προς τα Κράτη-Μέλη, Ελλάδα και Κύπρο».

Ο εκπρόσωπος και ο επικεφαλής εκπρόσωπος αναφέρθηκαν τέλος εκτενώς στην κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί μετά τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν για τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας τη στήριξη προς τη Γαλλία και την πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου και των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός των Κάτω Χωρών Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως «α λόγια του Προέδρου Ερντογάν που απευθύνονται στον Πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα».
«Οι Κάτω Χώρες υποστηρίζουν σταθερά τη Γαλλία και τις συλλογικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ελευθερία του λόγου και κατά του εξτρεμισμού και του ριζοσπαστισμού», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top