Τάκης Λαζαρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή

Καταδικάζει το πρωτοσέλιδο της Αυγής το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

Λάβρος κατά της της Αυγής, για το εξώφυλλο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι», ήταν το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Τάκης Λαζαρίδης.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, μιλώντας στην ΕΡΤ1,  έκανε λόγο για «προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τις δικές του βαρύτατες ευθύνες».

«Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, αν κράτησε τόσο πολύ αυτή η δίκη, ο βασικός υπευθύνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε και πρόσθεσε: «Ας πούμε τα πράγματα καθαρά: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τελικά να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή για δικούς του μικροπολιτικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την απαράδεκτη καθυστέρηση της δίκης και αυτό το πρωτοσέλιδο είναι μία προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και τίποτα άλλο».

«Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ για το πρωτοσέλιδο της Αυγής 

«Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής είναι περηφανής νίκη της δημοκρατίας. Μπαίνουμε σε μια καινούργια περίοδο, πιο ομαλή, πιο δημοκρατική», είπε ο κ. Λαζαρίδης.

Ποιος είναι ο Τάκης Λαζαρίδης

Ο Τάκης Λαζαρίδης ήταν συγκρατούμενος του Νίκου Μπελογιάννη και καταδικασθείς σε θάνατο στην υπόθεση των ασυρμάτων του ΚΚΕ, η οποία ξέσπασε τον Νοέμβριο του 1951.

Η δίκη, με την κατηγορία της κατασκοπείας έγινε το Φεβρουάριο του 1952. Οκτώ από τους 29 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε θάνατο: Νίκος Μπελογιάννης, Δημήτρης Μπάτσης, Ηλίας Αργυριάδης, Νικόλαος Καλούμενος, Έλλη Ιωαννίδου, στρατιώτης Φιλάρετος (Τάκης) Λαζαρίδης, Χαράλαμπος Τουλιάτος και Μιλτιάδης Μπισμπιάνος.

Οι καταδικασμένοι σε θάνατο της δίκης Μπελογιάννη κρατήθηκαν στις φυλακές Καλλιθέας ολόκληρο τον Μάρτιο του '52. Ο Λαζαρίδης ήταν στο ίδιο κελί με τον Μπελογιάννη και τον Μπάτση. Δεν τον έβαλαν χωρίς λόγο σε κείνο το κελλί. Στη δίκη ο Τάκης "υπερασπίστηκε με επαναστατική συνέπεια και αδιαλλαξία την τιμή και την υπόληψη του κόμματος", όπως έγραψαν τα κομματικά έντυπα. Το βράδυ της 31ης Μαρτίου 1952 πήραν από τη φυλακή τους Μπελογιάννη, Μπάτση, Αργυριάδη και Καλούμενο και τους εκτέλεσαν στο Γουδί αφού φώτισαν το χώρο με τους προβολείς των καμιονιών. Σκόρπισαν τους επιζήσαντες σε διάφορες φυλακές.

Ο κ. Λαζαρίδης, που πήγε στις φυλακές της Κεφαλλονιάς, επέζησε χάρις στο νεαρό της ηλικίας του, αλλά και χάρις στο γεγονός ότι ο πατέρας του εκτελέστηκε από τους Γερμανούς και η μητέρα του για την αντιστασιακή της δράση καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά από βουλγαρικό στρατοδικείο.

* Απόσπασμά από το οπισθόφυλλο του γνωστού βιβλίου «Ευτυχώς Ηττηθήκαμε Σύντροφοι»
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top