Τσίπρας: «Μακάρι να είχα και εγώ τέτοια αντιπολίτευση όταν κυβερνούσα»

Ζήτησε εκ νέου σύσκεψη συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Αλέξης Τσίπρας

Τους άξονες μιας «συγκροτημένης» εθνικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Συμφωνίες για τις ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, ενώ επιχειρηματολόγησε για το «παρών» του κόμματός του στην ψηφοφορία για την Συμφωνία με την Αίγυπτο.

Μητσοτάκης: «Αν συμφωνείτε με τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το ''παρών"»

«Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχετε λερωμένη τη φωλιά σας ως παράταξη. Μακάρι να είχα και εγώ μια αξιωματική αντιπολίτευση, όταν κυβερνούσα, στα εθνικά θέματα όπως είμαστε εμείς. Σας κάνει καλό που κρατάμε αυτή τη στάση και δεν υπερψηφίζουμε αυτή τη συμφωνία σήμερα.

Στο κρίσιμο θέμα της συμφωνίας με την Αίγυπτο δεν έχετε λόγο να μας κατηγορείτε γιατί δεν υπογράψαμε πιο πριν. Θα μας κρεμάγατε στο Σύνταγμα. Εδώ αναγγείλαμε την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο και μας κατηγορούσατε ότι αυτό υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτική, γιατί δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στον Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας. Σε συνεννόηση μαζί μου ήταν όλα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς κατά την παράδοση του υπουργείου εξωτερικών γιατί το σχεδιάζαμε μήνες. Απλά δεν είχαμε συνεννοηθεί ότι θα φέρουμε συμφωνία στη Βουλή».

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έκανε η δική του κυβέρνηση με την Αίγυπτο ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι εκείνος δε θα υπέγραφε μια συμφωνία που θα υιοθετούσε τη ρητορική της Τουρκίας της κόκκινης γραμμής για τον 28ο μεσημβρινό.

Τσίπρας: Εθνική συνεννόηση απέναντι στην επιθετική στρατηγική της Τουρκίας

«Γιατί γνωρίζουμε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια αποδοχή και η ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το σημείο που αφήνει συμφωνία με την Αίγυπτο και ανατολικότερα. Και αυτή είναι η σημαντικότερη συνέπεια και κυρίως το γεγονός ότι δεν είσαστε έτοιμοι αμυντικά και διπλωματικά να υπερασπιστείτε αυτές τις συνέπειες».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκ νέου σύσκεψη συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να καταγράφουν όπως είπε οι απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων στις κρίσιμες στιγμές.

«Αυτό που έχει σημασία πάνω απ' όλα είναι να υπάρξει από δω και στο εξής μια στοιχειώδης συμφωνία για την εθνική στρατηγική. Είναι κρίσιμο αυτό διότι με έλλειμμα εθνικής στρατηγικής οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και μεγάλοι. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα δεν είναι να πάμε σε ένα διεθνές δικαστήριο και να χάσουμε κάτι από αυτά που υποθέταμε ότι μπορούμε να κερδίζαμε αλλά να τα χάσουμε χωρίς καν να πάμε σε διεθνές δικαστήριο».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top