Μητσοτάκης: «Αν συμφωνείτε με τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το ''παρών"»

Κατά Τσίπρα ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή

Ανεβαίνοντας ξανά στο βήμα της Ολομέλειας για τη δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση κύρωσης των συμφωνιών μεταξύ της χώρας μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι με βάση αυτά ουσιαστικά προσδιορίζεται η συμφωνία που έχει έρθει στο Κοινοβούλιο.

«Εγείρεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το ‘παρών' ως προς την επίσημη θέση του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εγγυάται τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης

«Μας κατηγορείτε ότι μιλάμε με δύο γλώσσες. Εσείς μιλάτε με δύο γλώσσες, διότι αυτή τη στιγμή υποκύπτετε στα δικά σας εσωτερικά διλήμματα και στις δικές σας εσωτερικές αντιφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τόνισε επίσης ότι η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εθνικά ωφέλιμη τη συμφωνία με την Αίγυπτο, συνυπολογίζοντας πως στέλνει μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες στην περιοχή, ενώ ακούγονται και φωνές όπως αυτή του τέως υπουργού Εξωτερικών που αμφισβητεί τη συμφωνία την οποία ο ίδιος διαπραγματευόταν. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν πάντοτε το ίδιο και δεν άλλαξε ποτέ», υπογράμμισε.

Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: «Το παρών είναι απών»

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερο η συμφωνία αυτή να είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί τότε θα είχε προηγηθεί του Τουρκολυβικού μνημονίου και δεν θα το ακολουθούσε. Κάλεσε μάλιστα και πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει το βήμα υπέρβασης ώστε να υπάρχει εσωτερική συνέχεια σε όσα λέει αλλά και προκειμένου τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες επιμέρους διαφορές, που η κυβέρνηση έχει καταγράψει, όπως τόνισε.

Το «παρών» είναι «απών» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε αντιδιαστολή στη στάση που τηρεί το ΚΙΝΑΛ παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του.

Φ. Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή

«Πίσω από τα λόγια και τις κορώνες δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές»

Επίσης, ο Πρωθυπουργός απάντησε και στην συνολική κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής.

«Ακούω κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση ότι η χώρα δεν έχει εθνική στρατηγική. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτή την κριτική όταν η πολιτική μας παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πίσω από τα λόγια τις κορώνες και τους αντιπολιτευόμενους τόνους δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά και αυτό ισχύει και για την κ. Γεννηματά που λέω. Πρώτο σκέλος της στρατηγικής μας οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.

Τσίπρας: Εθνική συνεννόηση απέναντι στην επιθετική στρατηγική της Τουρκίας

Δεύτερο η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων. Αν χρειάζονται κάποιες επιπλέον θυσίες από τον ελληνικό λαό να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να αναλάβουμε αυτές τις θυσίες για να θωρακίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Τρίτος άξονας ως προς τις συζητήσεις μας με την Τουρκία δεν έχω ακούσει κάτι διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Λέμε είμαστε αποφασισμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία και να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από κει που σταμάτησαν το 2016 για ένα και μόνο ζήτημα τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη.

Μπορεί να είναι μία θέση που δεν είναι ακόμη εύπεπτη στην κοινή γνώμη και μπορεί να ερεθίζει ορισμένους που είναι εξοικειωμένοι με άλλες πιο μαξιμαλιστικές θεωρήσεις, άρα υπάρχει συμφωνία υπάρχει εθνική γραμμή στο ζήτημα αυτό».

Η απάντηση στην τοποθέτηση Βαρουφάκη

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και την πρόταση του Γιάννη Βαρουφάκη για πολυμερή διαπραγμάτευση λέγοντας πως την βρήκε ενδιαφέρουσα πρόταση όμως που όπως είπε σκοντάφτει στο ότι η Τουρκία δεν δέχεται να αναγνωρίσει την κυπριακή Δημοκρατία ως τιμόνι κρατική οντότητα που μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό το σχήμα.

«Αν είναι διατεθειμένος ο Τούρκος πρόεδρος να συζητήσει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ως πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας ως της μονής κρατικής οντότητας που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουμε τέτοια συζήτηση εάν πει το ναι τότε ενδεχομένως η πρόταση σας να έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top