Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εγγυάται τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης

«Οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ έκλεισαν εκκρεμότητες δεκαετιών»

Με αναφορά στο περιστατικό στη Χάλκη ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Ο πρωθυπουργός έδωσε  συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης, που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο. «Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να μεταδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας στις ανθρώπινες ζωές».

Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στο Λιμενικό Σώμα και στις Ένοπλες Δυνάμεις που συνεργάστηκαν χθες το βράδυ με αντίξοες συνθήκες στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, δυτικά της Χάλκης. Κάτω από δύσκολες συνθήκες, σχεδόν 100 ζωές σώθηκαν και περιθάλπονται από το ελληνικό κράτος. Ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις  θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική, αλλά και ανθρωπιστική. Η καλύτερη απάντηση σε όσους διαδίδουν fake news για αδιαφορία της Ελλάδας για όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τουρκική πρόκληση στη Χάλκη κατά την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στις συμφωνίες για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

«Ο λόγος μας ειδικά σήμερα πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος, γιατί τα όσα θα ακουστούν σε αυτή την αίθουσα αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιοι να θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική τις χώρες. Ας είμαστε, ειδικά σήμερα, ιδιαίτερα προσεκτικοί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «οι δύο συμφωνίες υπεγράφησαν με διαφορά λίγων εβδομάδων, έκλεισαν όμως εκκρεμότητες δεκαετιών με τα γειτονικά κράτη. Εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Εγκαθιστούν στη θάλασσά μας μια νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».

«Οι συμφωνίες αυτές σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε έναν ρόλο, που όχι απλά τον δικαιούται, αλλά οφείλει κιόλας να τον δικαιώνει καθημερινά: τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συμφερόντων και συνόρων της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Τον ρόλο του πρεσβευτή του διεθνούς δικαίου, τον ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη. Αυτός ο ρόλος μας αναγνωρίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, είπε πως οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία είναι διμερείς, έχουν όμως ισχύ έναντι πάντων: «Εκπέμπουν οικουμενική ακτινοβολία γιατί εμπλουτίζουν τη διεθνή πρακτική με ένα φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης στηριζόμενης στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό και στα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, «που εργάστηκαν αθόρυβα και μεθοδικά και τα οποία διαπραγματεύτηκαν, όχι μόνο με δυναμισμό αλλά και με δεξιοτεχνία με τους ξένους ομολόγους, ώστε να φτάσουμε τελικά σε αυτή τη διπλή εθνική επιτυχία».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο είχε προτείνει

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε πως και η αξιωματική αντιπολίτευση «είχε προτείνει δημόσια ταχεία μερική οριοθέτηση, ήταν κάτι αναγκαίο, που έπρεπε να γίνει».

«Η ελληνική ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων αυξάνεται τώρα κατά 38.000 km² που προστίθεται στα 76.000 km² που προέκυψαν από τη συμφωνία με την Ιταλία. Η τελική γραμμή οριοθέτησης επιβεβαιώνει πως τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα και για το Καστελλόριζο. Η Ελλάδα διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και στον 28ο και στον 26ο μεσημβρινό», είπε και πρόσθεσε: «Η Αίγυπτος αναμόρφωσε την αρχική άκαμπτη θέση της, η συμφωνία αφορά μόνο τον χώρο μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού. Το Κάιρο απέρριψε δελεαστικές προτάσεις που υποτίθεται ότι θα έδιναν στην Αίγυπτο πολύ μεγαλύτερο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο και δεσμεύτηκε να βαδίσει με την Αθήνα, εξουδετερώνοντας στην πράξη τις μεθοδεύσεις Άγκυρας-Τρίπολης, καταδεικνύοντας το ανυπόστατο των τουρκικών θέσεων, άρα και δικαιώνοντας τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα ελληνικά δικαιώματα στην οριοθετηθείσα περιοχή».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία: «Κάποιοι εκλαμβάνουν τη νομιμότητα ως αμηχανία και το δικό τους θράσος ως αδυναμία του άλλου. Κάνουν όμως μεγάλο λάθος. Η ολιγωρία δεν έχει πια θέση στην εξωτερική μας πολιτική εδώ και έναν χρόνο, η κυβέρνηση αυτή μιλά λίγο και δρα πολύ στη συγκυρία, συνδυάζει αποφασιστικότητα με ευελιξία, συγκροτεί συμμαχίες με οδηγό το διεθνές δίκαιο και κυρίως δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες, που φέρνουν αποτέλεσμα σε όλες τις ανοιχτές προκλήσεις».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top