Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα μεγαλώνει», είπε ο πρωθυπουργός

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Άμεσα, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια. Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει και άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη», είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΟΖ Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με Αίγυπτο

«Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή, συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».

«Η συνεννόηση με την Ιταλία αποτέλεσε τον προπομπό και το αναγκαίο προστάδιο για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Στο ίδιο πνεύμα πάντα οι άριστες διμερείς μας σχέσεις να αναβαθμιστούν με τον καθορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο με το ίδιο υπόβαθρο το δίκαιο της θάλασσας και τον ίδιο πάντα στόχο να υπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα παράλληλα με την υπέρβαση ενός χρόνου αδιέξοδου», σημείωσε.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top