ΑΟΖ Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με Αίγυπτο

Η συζήτηση ξεκίνησε με ένταση αντισυνταγματικότητας από την Ελληνική Λύση

Ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση της ελληνογυπτιακής συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θα διεξαχθεί, μετά από αίτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία, σε μία στιγμή κατά την οποία η ελληνοτουρκική κρίση λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ψηφίζονται οι ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία – Επιμένει να προκαλεί η Άγκυρα

Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη από τις 15:00 έως τις 20:00, με σταδιακή προσέλευση των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω των υγειονομικών μέτρων που τηρεί η Βουλή, λόγω του νέου κορονοϊού (60 βουλευτές ανά ώρα).

Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε με ένσταση αντισυνταγματικότητας από την Ελληνική Λύση, η οποία μετά από συνοπτική συζήτηση, απορρίφθηκε.

Μήνυμα σε Τουρκία με αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Κύπρου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε πρόδηλο νομικό σφάλμα, καθώς στην κύρωση των συμφωνιών αυτών δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος (απόλυτη πλειοψηφία για ψήφιση νόμου που περιορίζει την εθνική κυριαρχία). που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της Ελλ. Λύσης Κ. Χήτας. αλλά το 28 παρ. 1* (εφαρμογή Διεθνούς Δικαίου με αμοιβαιότητα).

Ο κ. Χήτας είχε αναφέρει ότι οι συμφωνίες είναι επιζήμιες για την πατρίδα και μειώνουν την εθνική κυριαρχία της διότι προβλέπουν μειωμένη επήρεια ελληνικών νησιών.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχει θέμα ακολουθούμενης μεθοδολογίας, αλλά όχι θέμα περιορισμού εθνικής κυριαρχίας.

Η συζήτηση άρχισε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και των αρχηγών των κομμάτων.

Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής έχουν δηλώσεις ότι υπερψηφίζουν και τις δύο συμφωνίες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία με την Ιταλία και θα ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top