Βαρβιτσιώτης στο Politico: Κυρώσεις στην Τουρκία για τις προκλήσεις     

Πώς σχολίασε την τουρκική πρόταση για συνέδριο σχετικά με τη Μεσόγειο  

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Αυτό στο οποίο έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες τον τελευταίο καιρό δεν είναι η εσφαλμένη ενέργεια κάποιου μεμονωμένου προσώπου ή εταιρείας, αλλά το αποτέλεσμα της παραβατικής συμπεριφοράς ενός συγκεκριμένου κράτους. Οι κυρώσεις, λοιπόν, πρέπει να επιβληθούν κατά του κράτους αυτού, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Politico και τον δημοσιογράφο Jacopo Barigazzi, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και πρόσθεσε ότι αυτό που αναμένουμε από τον κ. Μπορέλ είναι να παρουσιάσει τις διαφορετικές εναλλακτικές που υπάρχουν για το πώς μπορούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις.

Δένδιας: Δε νοείται διάλογος υπό απειλές – Θέλουμε κυρώσεις για Τουρκία

Ερωτώμενος περαιτέρω για την διαμεσολαβητική προσπάθεια που έχει αναλάβει η  Γερμανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η αυξανόμενη ένταση μπορεί να αποκλιμακωθεί σε δύο φάσεις, με διμερή διάλογο και παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται προηγουμένως υπογραφή ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία, ώστε να υπαχθεί αυτό το ζήτημα στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Το άλλο που χρειάζεται», τόνισε, «είναι να σταματήσει η στρατιωτική ένταση στην περιοχή, η οποία είναι αντιπαραγωγική, καθώς δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι υπό την απειλή χρήσης όπλων». 

Βρυξέλλες: Κυρώσεις και όχι μόνο στο πλαίσιο Μπορέλ για την Τουρκία 

Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση της Άγκυρας για πολυμερές συνέδριο με σκοπό την επίλυση της διαφοράς, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι θα μειωθούν οι εντάσεις. Άλλωστε, ένα τέτοιο συνέδριο θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι η  Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, η οποία θα έπρεπε οπωσδήποτε να συμμετέχει. «Είναι μια από αυτές τις ωραίες ιδέες που απλώς αναβάλλουν την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top