Το αντίο του Μητσοτάκη στον Χριστιανόπουλο

«Έχασε η Θεσσαλονίκη τη γοητευτική φωνή της»

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα έχασε έναν από τους μεγάλους ποιητές της και η Θεσσαλονίκη την πιο αιρετική και γοητευτική φωνή της», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα social media, αποχαιρετώντας τον Νίκο Χριστιανόπουλο.

«Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αφήνει τεράστιο έργο, αλλά δεν θέλησε τιμές και βραβεία. Γι' αυτό του αρμόζει ένας λιτός αποχαιρετισμός. Γεμάτος όμως, από τη συγκίνηση όλων μας», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Μενδώνη: Έπλεξε αριστοτεχνικά τη λαϊκή, καθημερινή έκφραση με την ποίηση

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου απέστειλε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. 

«Έφυγε» από τη ζωή ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

«Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν από τους πιο σπουδαίους ποιητές της Σχολής της Θεσσαλονίκης, όμως ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έγραψε και διηγήματα και δοκίμια και μεταφράσεις και βιβλιοκριτικές. Πιστός σε όλη του τη ζωή στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, υπήρξε ένας ιδιαίτερος, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένας χαρισματικός δημιουργός. Η ζωή του στάθηκε έμπνευση στο έργο του και στον δημόσιο απενοχοποιημένο λόγο του. Έπλεξε αριστοτεχνικά τη λαϊκή, καθημερινή έκφραση με την ποίηση. Συνέδεσε τον ερωτισμό που αποπνέουν τα ποιήματά του, με την αγάπη του για το ρεμπέτικο, με τις γάτες που θαύμαζε τη μυστική ζωή τους. Ο λόγος του ήταν κοφτός και κοφτερός, γνώρισμα ενός ανθρώπου που δεν φοβάται να είναι την ίδια στιγμή ευαίσθητος και σαρκαστικός».

Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «η σημαντικότερη διάκριση για τον Χριστιανόπουλο είναι η καθολική αναγνώριση του έργου του και η απήχησή του στις νέες γενιές, τώρα και στο μέλλον. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στους πολλούς φίλους του».

ΣΥΡΙΖΑ: Τιμούμε τον άνθρωπο που νοιάστηκε και μίλησε για τους κατατρεγμένους

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον θάνατο του Ντίνου Χριστιανόπουλου, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο.

Η ζωή του Ντίνου Χριστιανόπουλου καθορίστηκε από τα βιώματα της λαϊκής Θεσσαλονίκης, της ανέχειας στα χρόνια της κατοχής, του ασφυκτικού διανοητικού κλίματος της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης.

Ο λόγος και η στάση του εξέφρασε μια διαρκή ανυπακοή σε κάθε λογής κομφορμισμό και την ίδια στιγμή έναν διαρκή διάλογο ανάμεσα στη λαϊκότητα, την ποιητική και την ανεξαρτησία. 

Τιμούμε τον ποιητή που μίλησε για την ομοφυλοφιλία, όταν αυτή θεωρούνταν αμάρτημα, τιμούμε τον ποιητή που με τη "Διαγώνιο" δημιούργησε μία νησίδα ελευθερίας, δημιουργίας και αναζήτησης σε δύσβατες εποχές, τιμούμε τον άνθρωπο που νοιάστηκε και μίλησε για τους κατατρεγμένους.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».

Κίνημα Αλλαγής: Έφυγε ένας ποιητής της ειλικρίνειας

Στην ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού του Κινήματος Αλλαγής αναφέρονται τα εξής:

«Έφυγε σήμερα από την ζωή ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Ένας ποιητής της ειλικρίνειας. Ένας ποιητής της απόλυτης έκθεσης. Ένας ποιητής που έβγαζε μέσα από τον σκληρό κυνισμό του, μια χωρίς προηγούμενο ευαισθησία, φέρνοντας την ποίηση μέσα στα σκοτάδια της ανθρώπινης ύπαρξης που σπάνια φωτίζεται με τόση τόλμη.

Αποχαιρετούμε τον Ντίνο Χριστιανόπουλο με συγκίνηση.

Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που έκανε ποίηση τη δύσκολη ζωή του, έναν άνθρωπο που έκανε ποίηση τον δύσκολο εαυτό του.
Ντίνο Χριστιανόπουλε σε ευχαριστούμε».

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Τα συλλυπητήριά του στους οικείους του εκφράζει και το Τμήμα Πολιτισμού της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει:

«“Έφυγε”, σήμερα, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, σε ηλικία 89 χρόνων. Διακρίθηκε ως ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top