Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ζητά η Ελλάδα

Σύσκεψη Μητσοτάκη στο Μαξίμου με Δένδια για την τουρκική προκλητικότητα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis: Νέο χάρτη έβγαλε η Τουρκία

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα μας βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ σε όλο το Αιγαίο πλέουν πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, σε απόσταση αναπνοής από το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Ερντογάν: Δε θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά.

Ελληνοτουρκικά: Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τα τελευταία 24ωρα ένας διπλωματικός πυρετός είναι σε εξέλιξη, με την ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία να αντιδρά άμεσα στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες, ελληνικά και τουρκικά πλοία βρίσκονται αντιμέτωπα στο Αιγαίο.

Τα τουρκικά σκάφη βγήκαν το τελευταίο 48ωρο από τρεις βάσεις και συνολικά αγγίζουν τα 30. Ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί σε ολόκληρο το Αιγαίο και όχι μόνο νοτιοανατολικά. Δεκάδες ελληνικά πλοία πλέουν από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, με το κύριο βάρος βέβαια να έχει δοθεί στην περιοχή νότια και ανατολικά της Ρόδου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις δραστηριότητες του Oruc Reis

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με την έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δε θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία  να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το διάβημα διαμαρτυρίας όπως έγινε γνωστό πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Προανήγγειλε έρευνες 6 μίλια από Ρόδο και Κρήτη

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. 

Αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ με εντολή Δένδια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες το πρωί με τον Πρόεδρο του Ε. Συμβουλίου Σ. Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα της Δευτέρας συνομίλησε και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ελληνοτουρκικά: Σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ εξετάζουν οι «27»

Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top