Ερντογάν: Δε θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας

Βρυχάται ο Τούρκος Πρόεδρος - «Όσοι δε μας ακούν αμαυρώνουν το μέλλον τους»

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το χρονικό της νέας έντασης στο Αιγαίο

Την ώρα που η ένταση στο Αιγαίο να είναι στο «κόκκινο» με τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία να πλέουν σε απόσταση αναπνοής, ο Ερντογάν τραβά κι άλλο το σχοινί.

Λίγο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε νέες απειλές προς πάσα κατεύθυνση, ενώ προειδοποίησε πως όσοι δεν ακούν την Τουρκία αμαυρώνουν το μέλλον τους.

Παράλληλα τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο η Τουρκία θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία προσπαθεί να την «κλειδώσει» στις ακτές της, αγνοώντας την τουρκική επικράτεια. Και όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί αυστηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας την Άγκυρα να να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις δραστηριότητες του Oruc Reis

«Το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία αποτελεί λάθος» πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ ανέφερε ότι αν και είχε συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο η Άγκυρα να μην κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, «η Ελλάδα έδειξε τις αλγεινές της προθέσεις με την συμφωνία της με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ».

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Άγκυρα είναι πάντα έτοιμη να λύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω διαλόγου σε δίκαιη βάση και κάλεσε τις μεσογειακές χώρες να συνεργαστούν στην εξεύρεση «αποδεκτής φόρμουλας που προστατεύει τα δικαιώματα όλων». 

Αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ με εντολή Δένδια

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Δε θα επιτρέψουμε να πληγεί το Oruc Reis»

Των δηλώσεων Ερντογάν είχε προηγηθεί εξίσου προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία προειδοποιούσε πως «δε θα επιτραπεί καμία παρέμβαση σε πολιτικό πλοίο» απαντώντας στην προηγούμενη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία τονιζόταν με αφορμή τις κινήσεις του Oruc Reis ότι «η Ελλάδα δε θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». 

Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Τουρκία: «H Ελλάδα δε θα ανεχθεί κανέναν εκβιασμό»

«Η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει στο να προκαλέσει κλιμάκωση και στοχεύει αμιγώς στην άσκηση του δικαιώματος στη νομιμη άμυνα αν αυτό κριθεί απαραίτητο» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, υποστηρίζει ακόμα ότι την ένταση στη Μεσόγειο «δεν την αυξάνει η Τουρκία αλλά η Ελλάδα». Παράλληλα κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν είναι ειλικρινής «μετά την πειρατική συμφωνία με την Αίγυπτο».

ΚΥΣΕΑ: Με στολή παραλλαγής στο Μαξίμου ο Α/ΓΕΕΘΑ – Τι συζητήθηκε

«Με τη συμφωνία αυτή η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζεται. Μετά από αυτή την εξέλιξη το Oruc Reis ξεκίνησε τις προγραμματισμένες σεισμολογικές έρευνες» υποστηρίζε ο κ. Ακσόι.

Όσον αφορά την προηγούμενη απόσυρση του Oruc Reis το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι έγινε «με εντολή του προέδρου Ερντογάν. Η κίνηση καλής θέλησης αυτή που κάναμε κατόπιν παράκλησης της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να δώσουμε στη διπλωματία μιας ευκαιρία δεν βρήκε κάποια απάντηση».

«Στη Μεσόγειο θα απογοητευτούν όσοι συμπεριφέρονται με την λογική πως όλα είναι δικά τους» προσθέτει ο κ. Ακσόι.

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη για την τουρκική προκλητικότητα

Πού βρίσκεται το Oruc Reis

To τουρκικό ερευνητικό εισήλθε περίπου στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», συνοδευόμενο από τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθώς η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως γύρω στις 19.10' το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του.

Στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Νωρίτερα η Άγκυρα με νεότερη NAVTEX που εξέδωσε μετά την ελληνική αντί-NAVTEX, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες που κάνει είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top