Τι κρύβει η αναδίπλωση της Τουρκίας στις έρευνες του Oruc Reis

Οι ενέργειες που ανάγκασαν την Άγκυρα να αλλάξει σχέδια  

Τι κρύβει η αναδίπλωση της Τουρκίας με την αναβολή των ερευνών του Oruc Reis  για ένα μήνα, σύμφωνα με την Άγκυρα, ανέλυσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Κατερίνα Παναγοπούλου ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.      

Αναδίπλωση από Τουρκία: Αναβάλλονται οι έρευνες του Oruc Reis

«Το Oruc Reis ήταν να ξεκινήσει. Αιφνιδιάστηκαν από την άμεση αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού που αναπτύχθηκε αμέσως σε όλο το Αιγαίο. Αιφνιδιάστηκαν, όπως αιφνιδιάστηκαν και από την αντίδρασή μας στον Έβρο. Η άμεση  αντίδρασή μας επέτρεψε στην διπλωματία να αντιδράσει» τόνισε ο κ. Συρίγος.   

Δένδιας: Θετική η τουρκική ανακοίνωση αλλά θέλουμε αποκλιμάκωση στην πράξη

Όπως πρόσθεσε η Τουρκία είδε με σχετική έκπληξη και τις αντιδράσεις των Γερμανών όπως και των υπολοίπων Ευρωπαίων, αν και λέει ότι «θα διακόψουμε για ένα μήνα αλλά μετά θα συνεχίσουμε». 

«Η αντίδρασή μας είναι ότι συζητάμε με την άλλη πλευρά αλλά βάσει του Διεθνούς Δικαίου υπάρχει μόνο μία διαφορά, της υφαλοκρηπίδας. Από εκεί και πέρα πράγματα όπως σε ποιον ανήκουν τα νησιά ή η αποστρατιωτικοποίηση είναι εκτός συζήτησης» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ. 

Δένδιας: Σταδιακή αποκλιμάκωση με την Τουρκία, αλλά η ένταση παραμένει

Για τη στάση της Ευρώπης ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι  ιδίως η γερμανική προεδρία που παρενέβη έντονα το τελευταίο που θα ήθελε να της συμβεί ήταν το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. ¨»Θέλει μια καινούρια συμφωνία με την Άγκυρα για  το μεταναστευτικό και να ξαναδούμε  την τελωνειακή ένωση που δεν θα μπορούσε να γίνει μετά από ένα επεισόδιο Ελλάδας και Τουρκίας» σημείωσε, ενώ  υπενθύμισε ότι η  Γαλλία έχει κακές σχέσεις με την Τουρκία και δε θα μπορούσε να παρέμβει. 

Για το  ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου επισήμανε ότι έχει διαφορετικό ειδικό βάρος. «Έχει μικρό νομικό αποτύπωμα αλλά μεγάλο ηθικό αποτύπωμα που εμφανίζει τον Ερντογάν  να μιλά με όρους τζιχάντ… Δεν  μπορείς να μιλάς το 2020 με όρους 1453».  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top