Δένδιας: Θετική η τουρκική ανακοίνωση αλλά θέλουμε αποκλιμάκωση στην πράξη

Στήριξη στην Ελλάδα για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο από την Ισπανίδα ΥΠΕΞ

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας για πάγωμα των ερευνητικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας,  Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, στην Αθήνα.   Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε όμως «ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, δεν μπορούμε να συζητάμε όταν μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αναδίπλωση από Τουρκία: Αναβάλλονται οι έρευνες του Oruc Reis

Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε ότι η Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό όταν η παγκόσμια αυτή θέση γίνεται αντιληπτή και από την τουρκική πλευρά.

Δένδιας: Σταδιακή αποκλιμάκωση με την Τουρκία, αλλά η ένταση παραμένει

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό το κράτος απειλών, προσβολών και δημιουργίας τετελεσμένων, όπως ξεκαθάρισε και κατέστησε σαφές πως η διαπραγμάτευση με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.  

Ο κ. Δένδιας καταδίκασε τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε τις καταδικάζει και όλη η Ευρώπη, όπως ανέφερε ενώ σχετικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ανέφερε ότι «η Ευρώπη άφωνη βλέπει έναν θρησκευτικό λειτουργό να ανακαταλαμβάνει με μια νέο-οθωμανική σπάθα ένα  μουσείο, το οποίο έχει ιδρύσει ο ίδιος ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας». 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι η Τουρκία παραβιάζει ένα σύγχρονο σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου, για να το μετατρέψει αχρείαστα σε τέμενος. «Η Τουρκία δίνει την εντύπωση πως επιστρέφει στον 15ο ή στον 16ο αιώνα και επισήμανε πως η Ευρώπη καταδικάζει τις νέο-επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας σε βάρος όλων των γειτόνων, καθώς και όλες τις ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε.   

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι στο τελευταίο Συμβούλιο οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από τις υπηρεσίες της ΕΕ την εκπόνηση ενός κειμένου επιλογών, που θα περιλαμβάνει αυστηρές κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία εμμείνει στην παράνομη και επικίνδυνη για την ειρήνη και τη σταθερότητα συμπεριφορά της.

Για τα θέματα συζήτησης ε την Ισπανίδα ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι  συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η ΕΕ να έχει έναν ενεργό ρόλο, καθώς και για τις συνεχείς παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που έχουν κλιμακώσει ποιοτικά τις εχθροπραξίες, ενώ επικαλούμενος τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να στηριχθεί από όλους έμπρακτα η επιχείρηση Ειρήνη. 

Σχετικά με την πανδημία, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε την τελετή που είχε διοργανώσει τον Απρίλιο το υπουργείο Εξωτερικών για να εκφράσει τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη της Ελλάδας στους Ισπανούς και ανακοίνωσε στην ΥΠΕΞ της Ισπανίας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη συμβολική δωρεά ενός χρηματικού ποσού το οποίο θα διατεθεί στην Ισπανία για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Υπουργός Εξωτερικών Ισπανίας:  Πλήρης στήριξη  στην Ελλάδα για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο  

Την πλήρη στήριξη της Ισπανίας στην Ελλάδα για τη σταθερότητα της Μεσογείου, εξέφρασε στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Δένδια, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια. «Αυτό που αποτελεί μια κατοπινή φιλοδοξία είναι να προσπαθήσουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο μετέφερα στην Άγκυρα χθες με στόχο να δημιουργήσουμε μια συνθήκη εμπιστοσύνης», δήλωσε από την πλευρά της  η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών η οποία σημείωσε ότι η Ισπανία επιθυμεί  τη σταθερότητα της Μεσογείου.

Πέτσας: Θετική ενέργεια η απόσυρση του Oruc Reis

Σχετικά με τις χθεσινές της επαφές στην Τουρκία, η κα Λάγια είπε πως εισέπραξε την επιθυμία από την τουρκική πλευρά για διάλογο αλλά επισήμανε ότι αυτό πρέπει να συμβεί στην πράξη. «Δεν είναι αρκετό να λέμε ότι θέλουμε να μιλήσουμε, αλλά πρέπει να καθίσει κάποιος και να μιλήσει. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να επιλεγεί ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για διάφορα θέματα, μονομερή που είδαμε στη Μεσόγειο, που αποτελούν πρόκληση της τελευταίας περιόδου» ανέφερε .

Η ΥΠΕΞ της Ισπανίας αναφέρθηκε ακόμη στην αποφασιστικότητα της χώρας της να κάνει τα πάντα για να δείξει ότι αυτή η επιλογή είναι σωστή και επικαλούμενος τον Νίκο Δένδια, είπε ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και αυτοί είναι οι τρόποι για να μπορέσουμε να εκφραζόμαστε.

Για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, η  κα Λάγια ανέφερε ότι πρέπει να αποτελέσει το επιστέγασμα στο οποίο ο καθένας να μπορεί να χωρέσει και μίλησε για την ανάγκη σεβασμού αυτών που λέει η UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά. «Η θέση της ισπανικής κυβέρνησης είναι πως η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Υπήρξε οίκος πολλών θρησκειών και νομίζω ότι εμείς μπορούμε να βρισκόμαστε, ως ορθόδοξοι, ως καθολικοί, ως μουσουλμάνοι, υπό αυτή τη στέγη όλοι μαζί» τόνισε. 

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας και στην κοινή βούληση να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, εξέφρασε τις ευχαριστίες της για το ότι η ισπανική γλώσσα έγινε μέρος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα ανοίξει Ινστιτούτο Θερβάντες και στη Θεσσαλονίκη, «όπου υπάρχει μια πολύ μεγάλη ισπανική κληρονομιά» (αναφερόμενη στην ισπανόφωνη κοινότητα των Εβραίων Σεφαραδιτών της  πόλης. 

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της στη χώρα μας με τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την παρουσία της στην εκδήλωση στο Ινστιτούτο Θερβάντες για τη Σεφαραδίτικη Κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top