Δένδιας: Τιμή για την Ελλάδα το βραβείο Μαντέλα στην κυρία Βαρδινογιάννη

Μ. Βαρδινογιάννη: «Δεν τιμήθηκα εγώ, τιμήθηκε η χώρα μου»

«Η απονομή του βραβείου Νέλσον Μαντέλα (Nelson Mandela) περιποιεί τιμή όχι μόνο στην κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αλλά και στην πατρίδα μας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη βράβευση της κ. Βαρδινογιάννη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα έτους 2020.

«Μέσω των δικών σας δράσεων αλλά και του Ιδρύματός σας υπηρετούνται οι πανανθρώπινες αξίες, που βρίσκονται στον πυρήνα της ύπαρξής μας», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ο ΟΗΕ απένειμε στη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη το Βραβείο Nelson Mandela 2020

Ο υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την κ. Βαρδινογιάννη εκ μέρους του ελληνικού κράτους, για το βραβείο που, όπως είπε, απονέμεται κάθε πέντε χρόνια σε προσωπικότητες, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, του κοινού καλού.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η βράβευση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

«Η βράβευσή σας αυτή αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση, από τον μεγαλύτερο και πιο σημαντικό διεθνή οργανισμό του κόσμου, των προσπαθειών σας για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του παιδιού. Και ειδικά των δικαιωμάτων των παιδιών. Τον αγώνα για την επιβίωση και την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής τους. Τον αγώνα κατά της κακοποίησής τους, κατά της εκμετάλλευσής τους», τόνισε.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε πως εισηγήθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να παρασημοφορήσει την κ. Βαρδινογιάννη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιΐας, ως αναγνώριση του πολύτιμου έργου της, πρόταση που έγινε αποδεκτή. Η κ. Βαρδινογιάννη έχει ήδη τιμηθεί το 2002 με τον Αργυρό Σταυρό.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον Νίκο Δένδια και τους συνεργάτες του στο ΥΠΕΞ

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον Νίκο Δένδια και τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Εξωτερικών / Πηγή φωτογραφίας: ΥΠΕΞ Χάρης Ακριβιάδης

«Αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε μένα, ανήκει στην αγαπημένη μας πατρίδα και τον ελληνικό λαό. Μέσα από αυτήν τη βράβευση δεν τιμήθηκα εγώ προσωπικά, τιμήθηκε η χώρα μου, η Ελλάδα μέσα από 193 χώρες που εκπροσωπούν τα Ηνωμένα Έθνη», επισήμανε η κ. Βαρδινογιάννη.

Όπως ανέφερε, ο Νέλσον Μαντέλα αποτελεί για την ίδια πηγή έμπνευσης και «τα λόγια του, ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό, έγινε το μότο» και της δικής της ζωής.

H Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Δεν θα μπορούσα να το φανταστώ ούτε στα πιο τολμηρά όνειρα της ζωής μου ότι θα μπορούσα να δεχτώ αυτήν τη σπουδαία διάκριση, η οποία εκπροσωπεί τα ιδεώδη, τα ιδανικά και τον αγώνα ενός μεγάλου ανθρωπιστή, του Νέλσον Μαντέλα. Ο Μαντέλα ήταν και θα μείνει πάντα το παγκόσμιο σύμβολο του ανθρωπισμού», υπογράμμισε η κ. Βαρδινογιάννη και πρόσθεσε: «Το να είμαι συνεχιστής αυτού του σπουδαίου ανθρωπιστή είναι για μένα μεγάλη τιμή και αισθάνομαι πολύ ταπεινή μπροστά σ' αυτήν τη μεγάλη αποστολή, που μου έχει ανατεθεί τώρα για πέντε χρόνια».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Νίκος Δένδιας

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Νίκος Δένδιας / Πηγή φωτογραφίας: ΥΠΕΞ Χάρης Ακριβιάδης

Η κ. Βαρδινογιάννη σημείωσε ότι η απόφασή της να ασχοληθεί με τα παιδιά ήρθε όταν το 1990 γινόταν απελπισμένα προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα για ένα παιδί, το οποίο έπρεπε να πάει στο εξωτερικό για να γίνει καλά και χρειάζονταν 500.000 δολάρια. Έκτοτε, αποφάσισε να βάλει όλες τις τις δυνάμεις για αυτόν τον αγώνα και πλέον πάνω από 150.000 παιδιά, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μεσογείου, έχουν περάσει από το νοσοκομείο «Ελπίδα», ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.200 μεταμοσχεύσεις.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Νίκος Δένδιας

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Νίκος Δένδιας / Πηγή φωτογραφίας: ΥΠΕΞ Χάρης Ακριβιάδης

«Ακόμα και ένα παιδί να σωθεί αξίζει να αγωνίζεσαι», τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη και συμπλήρωσε: «Όλος ο ελληνικός λαός έγινε μια γροθιά: Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, δότες, εθελοντές, γονείς και απλοί άνθρωποι, όπως παιδιά που δίνουν το χαρτζιλίκι τους ή συνταξιούχοι που δίνουν χρήματα από τη σύνταξή τους για να βοηθήσουν τα παιδιά που το έχουν ανάγκη».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top