Μπορέλ: Να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες δράσεις η Τουρκία      

Συζήτησαν για κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Ζοζέπ Μπορέλ

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, αποφάσισε να αναθέσει στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, να “ερευνήσει νέες οδούς για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία”, να προετοιμάσει σε τεχνικό επίπεδο “πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε” και να διερευνήσει την προσθήκη περισσότερων καταχωρήσεων στην λίστα των κυρώσεων, μετά από αίτημα της Κύπρου. 

Συνάντηση Δένδια – Χριστοδουλίδη – Μπορέλ για τα Ελληνοτουρκικά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να διερευνήσει τρόπους για μείωση της έντασης με την Τουρκία αυστηρά στη βάση των κατά καιρούς σχετικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου.  

Επιπλέον με αφορμή τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίων της Ελλάδας ζητήθηκε από την ΕΥΕΔ να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Μπορέλ: Λυπηρή η απόφαση για την Αγιά Σοφιά

Παράλληλα το Συμβούλιο κάλεσε να συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό η αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η συζήτηση για το μέλλον των Ευρωτουρκικων Σχέσεων θα συνεχιστεί στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, Gymnich στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου.   

Τέλος ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το  Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφια και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της.

Δένδιας: Ζητάμε κυρώσεις κατά Τουρκίας - Έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο τέλος της οποίας παρουσίασα τα συμπεράσματά μου τα οποία εγκρίθηκαν από  το Συμβούλιο και θα ορίσουν τη δράση μου στο επόμενο διάστημα» τόνισε ο κ.  Μπορέλ στις δηλώσεις του. 

O Ύπατος Eκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες δράσεις που αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο, να συμβάλει σε πολιτική λύση στη Λιβύη και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της από την διαδικασία του Βερολίνου,  περιλαμβανομένου του εμπάργκο.  

Όπως επίσης δήλωσε ο κ. Μπορέλ,  το Συμβούλιο καταδίκασε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την κυβέρνηση της Τουρκίας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top