Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας από Μητσοτάκη

«Ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 70 ετών»

«Αν χρειαστεί πρόσθετη στήριξη της εργασίας, δε θα διστάσουμε να την δώσουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα από το βήμα της 28ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα, που διαθέτει αξεπέραστες ομορφιές, αλλά και μία πολύ ασφαλής χώρα για να την επισκεφτεί κανείς, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες στο χώρο του Τουρισμού επισήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική για αυτό το καλοκαίρι υπηρετεί δύο στόχους:

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Μισέλ: Τι είπαν για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο πρώτος -όπως είπε- είναι ο τακτικός στόχος, δηλαδή να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν οι απώλειες, να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις, να διαφυλαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Πέτσας: Να διώξει τον Παππά ή να παραδεχθεί το παρακράτος ο Τσίπρας

Ο δεύτερος, είναι ο στρατηγικός στόχος: «Να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ώστε ο τουρισμός να ανασυνταχθεί και να επανέλθει δυναμικά στην ανάπτυξη από τις αρχές του 2021. Τώρα καλούμαστε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για να χαρούν την Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότεροι επισκέπτες σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, αλλά να γνωρίσουν και οι Έλληνες περισσότερους νέους προορισμούς. Θέλουμε οι ξένοι που θα ταξιδέψουν εδώ να μείνουν ικανοποιημένοι από τη διαμονή στον τόπο μας, να γίνουν πρεσβευτές της ομορφιάς του στις χώρες τους και να επιστρέψουν πάλι με νέα όρεξη και ορμή του χρόνου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ότι το κράτος στέκεται δίπλα τους, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα επιτελέσουν τον κοινωνικό τους ρόλο.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν οι δυνάμεις για να αντέξουν αυτή τη δύσκολη χρονιά σημειώνοντας πως αν κριθεί απαραίτητο να δοθεί πρόσθετη στήριξη στις δυνάμεις παραγωγής, αυτό θα γίνει. «Είμαστε, λοιπόν, εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω ότι προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε» είπε και πρόσθεσε πως ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι στο ζήτημα της προκαταβολής φόρου που απασχολεί τόσο πολύ όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο, όταν θα υπάρχουν στη διάθεση της κυβέρνησης όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

«Να μη γίνει καμία απόλυση στο χώρο του Τουρισμού»

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δυνατότητα που δίνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας όταν η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους είναι μικρή, τονίζοντας ωστόσο, πως όποιες διευκολύνσεις προσφερθούν προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση, ενώ τους προέτρεψε να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

«Εξακολουθεί το Κράτος να αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει την αποζημίωση των 534 ευρώ στο προσωπικό τους. Όπως και το επίδομα των εποχικά ανέργων του κλάδου για το οποίο μάλιστα μειώνονται και τα απαραίτητα ένσημα. Και, βέβαια, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και η στήριξη των επιχειρήσεων περνούν σε ένα βαθμό, αλλά αυτό εξαρτάται και από τη δική σας ανταπόκριση, μέσα από το Πρόγραμμα "Συν-Εργασία". Και καθώς η δραστηριότητα δεν είναι αυξημένη, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται στις επιχειρήσεις ακόμα και το μισό χρόνο τους, τις μισές ώρες, οι απολαβές τους όμως θα παραμένουν σχεδόν ακέραιες. Τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα σε μεγάλο βαθμό είναι εξασφαλισμένα και από την Πολιτεία, πλήρως εξασφαλισμένα, αλλά έρχεται και η πολιτεία να καλύψει ένα κομμάτι των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Και βέβαια, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top