Αναμετρήθηκαν για κορωνοϊό και οικονομία στη Βουλή Μητσοτάκης και Τσίπρας

«Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη» - «Ρίξατε το καράβι σε ξέρες»

Σκληρή κόντρα έχουν στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «τρεις μήνες μετά από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια».

«Με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, ανατροφοδοτείται η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της υψηλής ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, μισθοί μειώνονται και οι φόβοι για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται».

«Πολύ πριν έρθει η πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρες, η αποτυχία σας στην οικονομία, που είναι καθολική, προηγείται του κορωνοϊού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τοποθέτησή του.

«Παραλάβατε οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, μια οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια και τα ερείπια δικών σας παλιότερων επιλογών που μας βύθισαν στα μνημόνια, μια οικονομία που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και ενώ λέγατε στις εκλογές το 2,8% είναι πολύ χαμηλός ρυθμός, εσείς μέσα σε μόλις 4 μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στα στοιχεία της Eurostat, σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη απόδοση απ' όλες τις χώρες της ΕΕ των 27, με -0,7%, και πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αυτό έγινε -1,6%.

«"Ο κορωνοϊός φταίει", αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του πρώτου τριμήνου του 2020», σημείωσε.

«Εμφανίζεστε ως υπέρμαχος της μεσαίας τάξης όταν εσείς τη διαλύσατε»

Ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση, τονίζοντας: «Δεν έχετε απαντήσει ακόμα σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: αν το πράγματα το Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα όσο άσχημα τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα των μετρήσεων που αποτυπώνουν τον δείκτη αισιοδοξίας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζετε;».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι εμφανίζεται τώρα υπέρμαχος της μεσαίας τάξης, ενώ με τις πολιτικές του ως πρωθυπουργός τη διέλυσε.

Με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, σημείωσε ο πρωθυπουργός «θωρακίσαμε το σύστημα υγείας, δώσαμε έκτακτο επίδομα, αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε 4.300 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, διπλασιάσαμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας και ξεπεράσαμε τις 1.000 και έχουμε σχέδιο για να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

«Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε 12 ή 24 δόσεις η εξόφληση των χρεών του κορωνοϊού

Συμψηφισμοί οφειλών: Πώς θα γίνουν για όσους δικαιούνται έκπτωση φόρου 25%

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Eurogroup μας συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας και πρόσθεσε: «Η ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 1% το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%. Τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ».

Ο κ. Μητσοτάκης αραδέχθηκε ότι η ευημερία της χώρας πληγώθηκε από το πέρασμα του ιού: «Φέτος θα έχουμε σημαντική ύφεση ενώ βρισκόμασταν σε τροχιά ανάπτυξης. Θα έχουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι ώστε το καλό όνομα της Ελλάδας να γίνει τίτλος που θα αφορά την αναγέννηση της Οικονομίας».

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 40% στο ενοίκιο και τον Ιούνιο

Όπως είπε, ο κορωνοϊός μπορεί να ανέκοψε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν έπληξε όμως τις βάσεις της.

Όσον αφορά τα χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης, που φτάνει τα 32 δισ. ευρώ, ο κ. Μητσοτακης είπε πως «δε θα σπαταλήσουμε τα χρήματα. Θα τα επενδύσουμε για τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top