Δένδιας: Άρση των περιορισμών μετακίνησης στην ΕΕ αλλά και μέτρα προστασίας

Τι δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ της ΕΕ για τον τουρισμό       

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τα μέτρα σχετικά με τον τουρισμό και τους ελέγχους στα αεροδρόμια     

Άρση των περιορισμών μετακίνησης από και προς χώρες που εμφανίζουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του Covid-19,  αλλά και μέτρα προστασίας από τη διασπορά του ιού σε τουριστικές περιοχές αποφάσισαν οι  ΥΠΕΞ της ΕΕ, που συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη για τον τουρισμό, όπως δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

 

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Κύπρου, Κροατίας, Πορτογαλίας, Μάλτας. Σλοβενίας και Βουλγαρίας.                

«Ανάσα» για τον τουρισμό το σταδιακό άνοιγμα της Ιταλίας   

O κ. Δένδιας δήλωσε συγκεκριμένα:      

Ιστορική συμφωνία Δένδια με Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ

«Συζητήσαμε σήμερα για το χρονοδιάγραμμα και τις προϋποθέσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή θα ληφθούν για την ασφαλή λειτουργία του κλάδου των μεταφορών και του τουρισμού, καθώς και τους μηχανισμούς που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση ενός νέου κύματος κρουσμάτων του ιού covid-19. 

Κυβέρνηση: Οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και αριθμός των τεστ

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε συναίνεση στο ότι θα πρέπει, βασιζόμενοι στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 13η Μαΐου 2020, να υπάρξει άρση των περιορισμών μετακίνησης από και προς χώρες που εμφανίζουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του ιού covid-19, και να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της διασποράς του ιού στις τουριστικές περιοχές. Η Ελλάδα, ως άμεσα ενδιαφερόμενη για την επανεκκίνηση του τουρισμού χώρα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, εφαρμόζει απαρεγκλίτως συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία όλων όσων διαμένουν ή επισκέπτονται τη χώρα και να εξασφαλίσει τη μη διασπορά του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή τηλεδιάσκεψη υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική προκειμένου να επιτύχουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τον κοινό μας στόχο. 

Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».

Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση

Ο κ. Δένδιας συμμετείχε και στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, μετά την οποία δήλωσε:    

«Πραγματοποιήσαμε, σήμερα, τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης προκειμένου να εξετάσουμε την πορεία της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι ανατολικών κρατών-μελών της Εταιρικής Σχέσης, ενόψει και της επικείμενης τηλεδιάσκεψης σε επίπεδο ηγετών.

Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε την πορεία της πανδημίας στους ανατολικούς εταίρους μας και τη δυνατότητα συνδρομής της Ένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, συνδρομή η οποία αφορά τόσο χρηματοδοτική βοήθεια, όσο και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στους κρατικούς μηχανισμούς των χωρών αυτών αλλά και στην Κοινωνία των Πολιτών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού.

Επίσης συζητήσαμε την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των εταίρων μας, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την πορεία της συνεργασίας στην εφαρμογή τους. Από την πλευρά μου εκδήλωσα την ετοιμότητα της Ελλάδας να μεταφέρει την εμπειρία της στον τομέα των μεταρρυθμίσεων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, συζητήσαμε θέματα περιβάλλοντος, δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης των εκστρατειών παραπληροφόρησης, οι οποίες εμφάνισαν ιδιαίτερη έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top