Νέο χτύπημα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ετοιμάζει η Ελλάδα

Συγχαρητήρια από ΗΠΑ στην Ελλάδα για την ΑΟΖ – Θετικός και ο Τσίπρας  

Νέο χτύπημα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ετοιμάζει η Ελλάδα. Μετά την συμφωνία με την Ιταλία  για την ανακήρυξη  ΑΟΖ,  στην τελική ευθεία μπαίνουν και διαπραγματεύσεις  με την Αίγυπτο. Η Άγκυρα δεν έκρυψε την ενόχληση της ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ανησυχούν για θερμό επεισόδιο.

Με τη συμφωνία για την ΑΟΖ η Ιταλία αναγνωρίζει όσα αμφισβητούν οι Τούρκοι:  Υφαλοκρηπίδα στα νησιά και δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η κυβέρνηση βάζει πλώρη για συμφωνία και με την Αίγυπτο, ώστε να ακυρώσει στην πράξη  το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας: Επόμενος σταθμός… Κάιρο

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΤΑΛΙΑΣ

«Αναγνωρίστηκε  με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη  έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία» τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.  

Μητσοτάκης για την ΑΟΖ με Ιταλία: Σήμερα είναι μια καλή ημέρα   

Στις 18 Ιουνίου στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας θα διαπραγματευτεί, έστω και τμηματική,  συμφωνία για την ΑΟΖ.

ΗΠΑ: ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Δια του πρέσβη τους οι  Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν την ελληνοϊταλική συμφωνία αλλά ο υφυπουργός Πάλμερ δηλώνει ανήσυχος για θερμό επεισόδιο: «Ως σύμμαχος οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας  μπορεί να οδηγήσουν  σε ένα θερμό επεισόδιο ή ένα ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες». 

ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Η Τουρκικός τύπος βγάζει χολή.  Ζηλεύουν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης  λέει η Γενί Σαφάκ. Η Αθήνα συμφώνησε άρον άρον με την Ιταλία λέει η Χουριέτ.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας συναινετικός,  χαρακτηρίζει θετική τη συμφωνία και ροτείνει  επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο «εδώ και τώρα». «Να προχωρήσουμε σε επέκταση 12 μιλίων με την Ιταλία που θα είναι προμήνυμα  για το τι θα κάνουμε στην Κρήτη αν συμφωνήσουμε και με την Αίγυπτο» τονίζει ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  

ΧΑΦΤΑΡ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ  ΕΛΛΆΔΑΣ – ΛΙΒΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑΞΗ ΑΟΖ

Στην Λιβύη ο Χαφτάρ και το κοινοβούλιο της χώρας ζητούν να υπογράψουν συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα, όπως έκανε η Ιταλία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top