Οnline άδειες γάμου, βάπτισης και ληξιαρχικά πιστοποιητικά

Ποια εκδίδονται ήδη από το gov.gr

Την ψηφιοποίηση των αδειών γάμου και βάφτισης προγραμματίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ήδη, από χθες, Τρίτη, μέσω του gov.gr άρχισαν να εκδίδονται ψηφιακά και ληξιαρχικά πιστοποιητικά. Η αρχή έγινε με τα πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας, ενώ αναμένονται κι άλλα πέντε.

Βγάλτε εξουσιοδότηση με γνήσιο υπογραφής από το σπίτι – Πώς θα το κάνετε

Σημειώνεται ότι τα πιστοποιητικά αντιστοιχούν σε 6.600.000 επισκέψεις σε ληξιαρχεία και δημοτολόγια ετησίως. Αυτές οι δράσεις εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ελάφρυνση των οικογενειών και την άμεση εξ αποστάσεως εξυπηρέτησή τους όσον αφορά σε πιστοποιητικά ή έγγραφα που χρειάζονται. 

Έρχεται νέο καθεστώς για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

«Κάθε ημέρα εκδίδονται περίπου 22.000 πιστοποιητικά και 2.000 ληξιαρχικές πράξεις. Από χθες, τρία από αυτά τα πιστοποιητικά, γέννησης, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, μπορεί ο καθένας να τα βγάλει. Τις επόμενες 10 ημέρες ληξιαρχική πράξη γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης και μέχρι τέλος Ιουνίου θα ολοκληρώσουμε με ληξιαρχική πράξη θανάτου και το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών. Όλα αυτά δεν χρειάζεται να πας πουθενά, γίνεται από τον υπολογιστή με τους κωδικούς του taxisnet» είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον Real FM 97,8.

«Το επόμενο διάστημα, γιατί θέλουμε να κάνουμε με την Εκκλησία ορισμένες συνεννοήσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε με αυτόν τον τρόπο και άδεια γάμου και άδεια βάπτισης. Δε χρειάζεται να πηγαίνεις στην ενορία για να τις βγάλεις. Πιστεύουμε σε λίγες εβδομάδες θα είναι διαθέσιμες», τόνισε.

ΑΜΚΑ και ΑΦΜ Τέλος: Έρχεται ο προσωπικός αριθμός κοινωνικής ασφάλισης

Τη δυνατότητα online έκδοσης δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων, η οποία ενεργοποιείται σταδιακά μέσω της κεντρικής πύλης gov.gr, παρουσίασαν χθες στον πρωθυπουργό, μέσω τηλεδιάσκεψης οι ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Θεωρείται ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού, διευκόλυνσης των συναλλαγών των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας που αναμένεται να εξαλείψει την ανάγκη για 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις σε Δημαρχεία και ΚΕΠ κάθε χρόνο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top