«Μπλόκο» της Ελλάδας στη διά βοής εκλογή Τούρκου προέδρου στη ΓΣ του ΟΗΕ

Μαζί με Κύπρο και Αρμενία – Σε ΝΑΤΟ και ΕΕ φέρνει τις προκλήσεις ο Δένδιας

Το ρεπορτάζ του Star για τις τουρκικές προκλήσεις 

«Μπλοκάρισε» η Ελλάδα, από κοινού με Κύπρο και Αρμενία, τη διά βοής εκλογή Τούρκου προέδρου στη ΓΣ του ΟΗΕ, λόγω των διαρκών προκλήσεων, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στον Οργανισμό.  

Δένδιας σε Τουρκία: Θα υπάρξει απάντηση, εάν ξεκινήσετε έρευνες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,.  έχουν γίνει ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Guterres, τον οποίον ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όπως και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Bozkir στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η «σιωπηρά» διαδικασία. Στις εν λόγω επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Διάβημα του ΥΠΕΞ στον Τούρκο Πρέσβη μετά την προκλητική δημοσίευση

Όπως αναφέρουν επίσης διπλωματικές πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος, παραμένοντας διαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση. Στην κατεύθυνση αυτή έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά.

 Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο 

Ήδη έχει ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Θα ακολουθήσει επίσης ενημέρωση του ΓΓ ΝΑΤΟ από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.   

Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15/6.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top