Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: 20% μείωση μισθών για τους εργαζόμενους

Βουλή έδρανα

Την κριτική τους για το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονονίας, που παρουσίασε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει τον πρωθυπουργό ότι «εμφάνισε επιτέλους το περιβόητο σχέδιο», μετά από δυο μήνες ανυπαρξίας.

Για τις επιχειρήσεις αναφέρει ότι απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ανεπαρκές, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων μένει εκτός των προγραμμάτων εγγυοδοσίας ενώ για τη μείωση προκαταβολής φόρου δεν προσδιορίστηκε πόσους και ποιους θα αφορά.

Μητσοτάκης στο διάγγελμα: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης οικονομίας-τουρισμού

Για τα εργασιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια και πως η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις «προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών».

«Μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί δηλαδή να επιδοτεί ουσιαστικά την ανεργία. Ωθεί τους εργαζόμενους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή σε απόλυση. Προχωρά ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση υπό την πίεση των προβλημάτων, εξαναγκάστηκε να ανακοινώσει με καθυστέρηση, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, του τουρισμού και της εργασίας», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

«Κινήθηκε με βάση το ενδιάμεσο πρόγραμμα που το Κίνημα Αλλαγής έχει δημοσιοποιήσει εδώ και μήνες για ζωντανή οικονομία – όρθια κοινωνία. Όμως μέτρα ανεπαρκή και ανεπεξέργαστα. Και το χειρότερο με στρεβλώσεις που προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της ΝΔ», τονίζει και αναφέρει παραδείγματα:

-    Η επιδότηση εργασίας συνοδεύεται από μείωση αποδοχών (για εργαζόμενο των 1000 ευρώ η μείωση είναι 200 ευρώ, 20% του μισθού), ενώ συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

-    Η μείωση της προκαταβολής φόρου παραπέμπεται για τον Ιούλιο, χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό της μείωσης.

-    Οι όροι για τα εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, επαφίενται στη γνωστή «καλή θέληση» των Τραπεζών.

Σκληρή κριτική στα κυβερνητικά μέτρα και από το ΚΚΕ, καθώς αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητάει νέες θυσίες από εργαζόμενους κι αυτοαπασχολούμενους, «με το πρόσχημα της “δίκαιης κατανομής των βαρών”, για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων».

Για τον τουρισμό τονίζει ότι το σχέδιο αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των μεγάλων ομίλων, «θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Αναφέρει ότι ουσιαστικά ακυρώθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα ειδικά στις μεταφορές ενώ δίδονται αδρές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο που θα τις πληρώσει ο λαός και με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Για τους εργαζόμενους, το ΚΚΕ εκτιμά ότι τα μέτρα «δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη επιβίωση, ενώ για όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση, που θα παραμείνουν και μετά την όποια ανάκαμψη». Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση του ΚΚΕ και για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε πως «όταν ζητάς από το λαό να πληρώνει φόρους, ενώ δεν έχει έσοδα, είναι σα να λες σε κάποιον που είναι διασωληνωμένος, να σηκωθεί και να τρέξει. Πολλά λόγια, πολλά ‘θα’, πολλές υποσχέσεις με ημερομηνία λήξεως τις ερχόμενες εκλογές, δηλαδή το Σεπτέμβριο».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top