Διάγγελμα Μητσοτάκη: Θα ανακοινώσει άνοιγμα συνόρων και νέο πακέτο μέτρων

Όσα θα πει για τον τουρισμό

Με τηλεοπτικό μήνυμά του σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο της kυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό. 

MRB για το Star: Με 19,7% προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου 

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων, που θα ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο ετοιμάζεται πυρετωδώς από την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες και οι τελευταίες πινελιές μπήκαν χθες το απόγευμα. 
Στόχος των νέων μέτρων είναι να μείνουν ανοιχτές επιχειρήσεις και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ ειδικό βάρος πέφτει στη στήριξη της εστίασης και του τουρισμού. 

Πέτσας: Πότε θα αποφασίσει ο Μητσοτάκης για τα δημοτικά  

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη μείωση της προκαταβολής φόρου, καθώς και νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, δίνοντας ανάσα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. 

Επίσης, στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται η επέκταση της μείωσης ενοικίου κατά 40% και τον Ιούνιο, ενώ ανάλογη επέκταση ενός μήνα θα δοθεί και στην επιδότηση της αναστολής εργασίας για τους εργαζομένους όσων επιχειρήσεων παραμένουν κλειστές.

Μητσοτάκης: Και φέτος περιμένουμε τουρίστες από βαλκανικές χώρες

Δεδομένη είναι επίσης η μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση από το 24% στο 13%, ενώ ανάλογη μείωση του ΦΠΑ θα υπάρξει και στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.

Στο κυβερνητικό σχέδιο που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη της εργασίας. 

ΥΠΟΙΚ: Όλες οι δράσεις για τα κόκκινα δάνεια μετά το lockdown  

Σύμφωνα με πηγές προβλέπεται η επιδότηση του μειωμένου χρόνου εργασίας κατά 60%. Δηλαδή, σε περίπτωση που σε έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης με αμοιβή χίλια ευρώ μετατραπεί η σύμβαση του σε εκ περιτροπής με την μισή αμοιβή, θα χρηματοδοτηθεί ένα ποσοστό των χρημάτων που χάνει από το κράτος και αντί 500 ευρώ θα λαμβάνει 800 ευρώ.

Επίσης σχεδιάζεται η πριμοδότηση επιχειρήσεων για την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό, όταν αποδεδειγμένα υπάρχει μεγάλη μείωση τζίρου, θα καλύπτεται μέρος του μισθολογικού κόστους υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση δε θα προβεί σε απολύσεις. 

Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας ισχύει

Τα προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης θα χρηματοδοτηθούν αρχικά από κονδύλια του προϋπολογισμού και του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια θα ενταχθούν δαπάνες από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος σχεδιάζεται και πρόγραμμα με επιταγές εργασίας, με τις οποίες θα πριμοδοτούνται οι νέες θέσεις απασχόλησης αντί της ανεργίας.

Τόνωση του τουρισμού

Η τόνωση του τουρισμού είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. 

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει προγράμματα τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τα νησιά που σηκώνουν ιδιαίτερο βάρος και με το μεταναστευτικό. Τα τουριστικά καταλύματα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν αμέσως μετά του Αγίου Πνεύματος, το διάστημα 8 με 10 Ιουνίου.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ποιοι τη δικαιούνται και τον Μάιο

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να εκμεταλλευτεί την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε ασφαλή τουριστικό προορισμό. 

Τα σύνορα της χώρας είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου για τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά, και χώρες που παρουσιάζουν εξίσου θετικά επιδημιολογικά δεδομένα. Πολύ σύντομα εκτιμάται ότι θα γίνουν ανακοινώσεις διμερών συμφωνιών με μια σειρά από χώρες, θέμα που συζητήθηκε και στην τετραμερή τηλεδιάσκεψη κορυφής που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τους ομολόγους του Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top