Μητσοτάκης: Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό

Βρέθηκε στον Υμηττό και ενημερώθηκε για την αντιπυρική περίοδο

Το μήνυμα ότι η περιπέτεια του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στον Υμηττό για να ενημερωθεί για την αντιπυρική περίοδο.

Ο πρωθυπουργός επανέφερε την έννοια της κοινωνικής και ατομικής ευθύνης στο προσκήνιο και, με αφορμή τις εικόνες συγχρωτισμού, εξέφρασε τον προβληματισμό του: «Θέλω να πω ότι προβληματίζομαι από το γεγονός ότι βλέπω πάλι κάποιες εικόνες συμπολιτών μας, οι οποίοι δε φαίνεται να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τις συστάσεις των ειδικών ως προς την ανάγκη να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις, για να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο την εξάπλωση του ιού».

Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές – Τι θα γίνει με τις παραλίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ναό του Προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Από τη στιγμή που πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμα περισσότερο και βέβαια το κράτος κάνει αυτό που μπορεί να κάνει. Να συμβουλεύει τους πολίτες, να τους δίνει τις κατάλληλες οδηγίες. Αλλά, από εκεί  και πέρα η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των πολιτών. Και θα ήθελα και από εδώ να επαναλάβω την έκκληση μου. Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του ιού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά για να μην αναγκαστούμε και πάλι να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη...», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Άνοιξε η πλατφόρμα – Δείτε τι ποσό θα πάρετε

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για τη στρατηγική που θα ξεδιπλώνεται σε ολόκληρη την επικράτεια τους επόμενους κρίσιμους μήνες. 

«Σας βλέπω όλους μάχιμους και ετοιμοπόλεμους. Ήθελα να κάνουμε μία συζήτηση, για να έχουμε ενημέρωση για τον προγραμματισμό για την αντιπυρική περίοδο, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Εάν έπρεπε να συνοψίσω αυτά τα οποία βλέπω ότι γίνονται σε λίγες λέξεις θα έλεγα ότι έχουμε περισσότερο προσωπικό εφέτος, καλύτερα μέσα ατομικής προστασίας για τους πυροσβέστες μας, καλύτερη οργάνωση των μέσων αεροπυρόσβεσης και καλύτερη συνολική οργάνωση του σώματος, αλλά και της πολιτικής προστασίας, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση», σημείωσε.

Στο μέτωπο των υποδομών, σημειώθηκε ότι το Σώμα ενισχύεται τόσο με εναέρια όσο και με επίγεια μέσα, ενώ εξετάζονται περαιτέρω μισθώσεις προκειμένου να καλυφθεί κάθε κενό που ενδέχεται να ανακύψει λόγω της παλαιότητας των πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

Ήδη έχει διασφαλιστεί η ενίσχυση της Πυροσβεστικής με 126 οχήματα -εκ των οποίων τα 83 έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα θα έχουν ενταχθεί στον στόλο της έως τον Ιούνιο- ενώ οι εναέριες δυνάμεις θα διαθέτουν τρία ελικόπτερα βαρέως τύπου περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Ο σχεδιασμός του ΠΣ γίνεται ώστε να καταστεί εφικτή η ανταπόκριση των εναέριων μέσων σε κάθε σημείο συμβάντος σε 30 έως 40 λεπτά μετά την απογείωσή τους.

Όσον αφορά το προσωπικό, έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση του Σώματος με 1.300 επιπρόσθετους εποχικούς πυροσβέστες, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη διαδικασία πρόσληψης λιγότερων ενστόλων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.
 
Προχωρά παράλληλα η ίδρυση 80 Πυροσβεστικών Κλιμακίων εποχικής λειτουργίας ανά την επικράτεια, με κύριο κριτήριο την επικινδυνότητα. Ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται σε περιοχές που αξιολογούνται ως ευαίσθητες ή πιο ευάλωτες και γενικότερα στη νησιωτική χώρα.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top